Deze week bij Eye

Zondagavond interviewt filmjournalist Peter de Bruijn (NRC Handelsblad) co-regisseur Alan Elliott live via Skype uit de VS na de voorstelling van Amazing Grace. De concertregistratie van de legendarische concerten die de vorig jaar overleden ‘Queen of Soul’, Aretha Franklin, in 1972 gaf in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles is nu voor het eerst te zien.

Bij de tentoonstelling Andrei Tarkovsky – The Exhibition zijn komende week o.a. Andrej Zvyagintsevs The Return en Tarkovski’s favoriet The Color of Pomegranates van Sergej Paradzanov te zien, de laatste met inleiding door Leo van Hee (Eye). In het programma Digital Tarkovsky presenteren Metahaven, Michiel van Bakel, Guido van der Werve, Misha Lind & Anastasia Kiseleva hun door Tarkovski geïnspireerde werk. Otto Boele (Universiteit Leiden) houdt een lezing voorafgaand aan Stalker

Sorry We Missed You: Ken Loach te gast
Voorpremière van de nieuwe film van Ken Loach (I, Daniel Blake) met Q&A met de regisseur o.l.v. filmjournalist Jan Pieter Ekker (Het Parool). Onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes.
Lees verder

Zaterdagavond: Museumnacht in Eye
De Museumnacht brengt water, lucht, vuur en aarde onder handbereik in een ultieme Tarkovski-ervaring. In Eye draait alles om de geniale Russische filmer Andrej Tarkovski. In zijn werk spelen de vier elementen een bepalende rol.
Lees verder

Voorverkoop Cosmos Within Us gestart
De live cinema performance Cosmos Within Us van Tupac Martir was dé hit van de VR-sectie van het filmfestival Venetië. Bezoekers in Eye zien een gedurfd experiment op het doek met live muziek en verteller in de reeks Xtended.
Lees verder

Het teken van het beest (Pieter Verhoeff)
Restored and Unseen: de eerder dit jaar overleden Pieter Verhoeff reconstrueert een beruchte moordzaak uit het Groningen van de jaren twintig. Inleiding door Eye-curator Nederlandse film Rommy Albers. Vertoning op 35mm.
Lees verder

Blade Runner (Final Cut)
Tales of the Future presenteert Ridley Scotts klassieker met Rutger Hauer en Harrison Ford. November 2019: we zijn in de maand en het jaar beland waarin Ridley Scott zijn indrukwekkende dystopie situeerde. Met inleiding.
Lees verder

Première The Interpreter van Martin Šulík
De een brak door met zijn vertolking van een klunzige vader in Toni Erdmann, de ander is een Oscarwinnende regisseur en het gezicht van de Tsjechische cinema. Peter Simonischek en Jiří Menzel spelen in The Interpreter.
Lees verder

‘Wat kijk je nou?’: minicursus beeldtaal
Vooruitlopend op de Week van de Mediawijsheid presenteren Eye en de NTR op Schooltv.nl de serie ‘Wat kijk je nou?’. Sosha Duysker laat in zes video’s zien wat beeldtaal is en hoe een filmmaker te werk gaat.
Lees verder