IFFR introduceert Robby Müller Award

De Robby Müller Award, een nieuwe IFFR-prijs, eert een ‘beeldmaker’ (DoP, filmmaker of videokunstenaar) die in de geest van de overleden Robby Müller een authentieke, geloofwaardige en aangrijpende beeldtaal heeft ontwikkeld met zijn of haar gehele oeuvre. De eerste prijs gaat naar Diego García en zal tijdens de 49ste editie van ons festival worden uitgereikt.

Eerbetoon aan Robby Müller

Met deze prijs eert IFFR de internationaal geprezen Nederlandse cameraman en zijn baanbrekende camerawerk. Robby Müller was een virtuoos die als geen ander met licht en donker speelde – daarom werd hij beroemd als ‘Meester van het licht’ en beschreef Film Comment hem als “de grootste Nederlandse kunstenaar met licht sinds Vermeer”. Robby Müller droeg in belangrijke mate bij aan het succes van een generatie filmauteurs in de jaren zeventig, door nauw samen te werken met mensen als Lars von Trier, maar ook Wim Wenders en Jim Jarmusch – voor o.a. Breaking the Waves (1995), Paris, Texas (1984) en Dead Man (1995). De groezelige sci-fi punk-comedy Repo Man van Alex Cox (IFFR 1985) is nog een geweldig voorbeeld van zijn werk, en daarom wordt die film nogmaals vertoond tijdens IFFR 2020. 

Je kunt binnenkort ook genieten van het camerawerk van Robby Müller bij deze vertoning: IFFR KINO #23: To Live and Die in L.A.

Robby Müller Award

De prijs is een gezamenlijk initiatief van IFFR, de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, de vrouw van Robby Müller. Jaarlijks zullen Andrea en een jury van filmprofessionals een winnende ‘beeldmaker’ kiezen. In een speciale ceremonie tijdens IFFR wordt de winnaar beloond met een print van een beroemde polaroid van Robby Müller. Ook geeft de winnaar een masterclass over haar/zijn werk, als onderdeel van Masterclasses & Talks. 

Om de eerste prijsuitreiking te vieren stelt IFFR 2020 ook een collectie tentoon van Robby Müllers persoonlijke polaroidfotografie. 

Eerste prijswinnaar: Diego García

De Mexicaanse cameraman en schrijver Diego García is de eerste winnaar. Hij is beroemd om zijn camerawerk voor films als Nuestro tiempo, de laatste productie van Carlos Reygadas, Cemetery of Splendour van Apichatpong Weeresatekul en Neon Bull van Gabriel Mascaro, die steun ontving van het Hubert Bals Fonds. Editor Jay Rabinowitz (ACE), cinematografen Josjevan Erkel en Richard van Oosterhout (NSC), kunsthistoricus Andrea Müller-Schirmer en IFFR-programmeurs Gerwin Tamsma en Evgeny Gusyatinskiy vormden dit jaar de jury. 

Andrea Müller-Schirmer: “De prachtige, lange shots van Diego García’s camera zijn een indringende kennismaking met de personages en omgeving. Net als bij Robby is de beeldtaal van Diego geloofwaardig, overtuigend en niet geconstrueerd. Hij ondersteunt het verhaal, maar heeft ook een eigen signatuur. Beiden vertellen verhalen met de poëzie van licht.”

Diego García: “Ik heb diep respect en bewondering voor Robby Müllers werk en de houding waarmee hij kunst en creativiteit benadert. Sterker nog, hij was een van mijn belangrijkste invloeden bij het vinden van mijn pad in de cinema”. 

De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 27 januari, tijdens IFFR 2020. Meer informatie over deze ceremonie, Diego García’s masterclass en de expositie van Robby Müllers polaroids in WORM volgt binnenkort. 

Bron: IFFR