Deze week bij Eye

Talking Tarkovsky + De jeugd van Ivan: talkshow o.l.v. programmamaker Stefan Schoorl met Stijn Bouma (regisseur), Hugo Emmerzael (filmjournalist), Helena Hoogenkamp (schrijver/dichter), Rogier de Blok (scenarioschrijver) en Thijs Havens (muzikant). Cinema 2 van Eye wordt omgebouwd tot filmcafé; we serveren wodka, Russische hapjes en vertonen aansluitend De jeugd van Ivan in een vintage 35mm print.

Let op! Dinsdag 29 oktober is Eye gesloten wegens een besloten evenement.

Unesco Audiovisueel Erfgoeddag (gratis)
Twee korte stille films van Alfred Machin: De droppel bloed (FR/NL 1913) en L’histoire de Minna Claessens (BE 1912). Inleiding: Eye-curator en stille-filmspecialist Elif Rongen, live piano: Martin de Ruiter. Vrijkaarten aan de kassa.
lees meer

Tarkovski-filmprogramma met lezingen
Ruslanddeskundige Otto Boele houdt een lezing voorafgaand aan De spiegel. Mariëtte Haveman (Kunstschrift) leidt Stalker in. Ook te zien: Ugetsu monogatari (Kenji Misoguchi) en Shame (Ingmar Bergman).
lees meer

Eyeshadow: Gummo + live: Idiott Smith
Een optreden van de Groningse singer-songwriter Idiott Smith bij Gummo, Harmony Korines (Spring Breakers, Trash Humpers) speelfilmdebuut met de beroemde soundtrack over jongeren op het platteland van Ohio. 
lees meer

Keuze van Koolhoven: Night of the Blind
Regisseur Martin Koolhoven kiest de klassieker Wait Until Dark met Audrey Hepburn. Hij laat zien hoe blindheid in de filmgeschiedenis een rol kreeg. Hepburn werd genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar.
lees meer

Tales of the Future: The Social Network
In Eye on Sound: Tales of the Future laat Eye de invloed van de synthesizer op filmmuziek en sounddesign horen. Oscar voor Trent Reznor, frontman van Nine Inch Nails, die met Atticus Ross deze elektronische score componeerde.
lees meer

Aretha Franklin: Amazing Grace
Concertregistratie van de legendarische concerten die de vorig jaar overleden ‘Queen of Soul’ Aretha Franklin in 1972 gaf. Op 3 november met live Skype interview met co-regisseur Alan Elliott o.l.v. journalist Peter de Bruijn (NRC).
lees meer

Foto & Film Amsterdam 1920-1940
In het Stadsarchief Amsterdam opent op 18 oktober de tentoonstelling Modern Perspectives: Foto & Film Amsterdam 1920-1940. I.s.m. Eye is een speciaal programma samengesteld met films uit beide collecties.
lees meer