Platform Makers publiceert video’s en boekje over de waarde van auteursrecht

Op 16 oktober organiseerde Platform Makers een debat met als onderwerp ‘De waarde van het auteursrecht, wees er zuinig op’. Tijdens het debat overhandigde Erwin Angad-Gaur, voorzitter van Platform Makers, aan Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur & Media bij het Ministerie van OCW, de beide animatiefilms en een exemplaar van de publicatie ‘De waarde van het auteursrecht’.

Voorlichting over eerlijke contracten is hard nodig vindt ook Wolfensberger. Ook moeten opdrachtgevers hun verantwoordelijkheid nemen en de makers een eerlijke vergoeding betalen als ze hun werk willen gebruiken, geeft zij aan. Wolfensberger verwacht dat we het gesprek verder op gang krijgen en spreekt van een cultuuromslag die nodig is op het gebied van auteursrecht. Vooral door te praten over het recht van de makers om eerlijk beloond te krijgen.

Aan het debat namen onder andere deel regisseur Esmé Lammers en actrice Monique van der Ven. Gespreksleider Frenk Van der Linden vroeg Esmé Lammers naar haar ervaringen met vergoedingen als regisseur. Lammers constateert een weeffout in de verdeling van filmopbrengsten. De film Soof 2 was een groot succes, maar als regisseur ontving zij slechts 0,57 procent van de opbrengsten. Het zijn de bioscopen die het grootste deel ontvangen, namelijk 56 procent.

Ook Monique van de Ven vindt de verdeling van inkomsten in de filmwereld onrechtvaardig. Voor Turks Fruit ontving zij destijds (eenmalig) 6.000 gulden, terwijl de film honderden keren is uitgezonden. Acteurs zijn een kwetsbare groep die keihard moeten werken voor heel weinig geld. Slechts 25 procent, waaronder zij zelf, kan van de opbrengsten leven. Er moet volgens haar een nieuwe verdeling komen. Bijvoorbeeld 50 procent aan producenten en 50 procent die onderling onder de makers wordt verdeeld. Van de Ven spreekt Wolfensberger aan op het feit dat de Nederlandse overheid te weinig heeft gedaan voor de Nederlandse filmindustrie en roept haar op om de Nederlandse industrie meer te steunen. Mede naar Deens model.

Lees het volledige verslag hier: ‘Verslag debat ‘De waarde van het auteursrecht, wees er zuinig op” (door Femke Okx)

De animaties zijn gemaakt in het kader van een campagne die Platform Makers is gestart om de waarde van het auteursrecht onder de aandacht te brengen. In Deel 01 wordt uitgelegd wat auteursrechten zijn en Deel 02 gaat over de vraag hoe je als maker mee kunt delen in de opbrengsten.

Producent : Platform Makers : Ellie Speet en Erwin Angad Gaur
Animatoren : Wouter Sessink, Dotolina : Sander Overmeer en Ati Mazaheri
Tekst : Esmé Lammers
Voice Over : Monique van de Ven
Muziek : Dick Maas
Audionabewerking : Joost Oskamp
Titeldesign Platform Makers : Thonik

Download het boekje hier of klik op de titelpagina hieronder.