Filmbroedplaats MACA mogelijk volgend jaar al open

Filmmakers hebben grote behoefte aan een plek om te experimenteren en hun vaardigheden aan te scherpen. Met dat doel wordt het Moving Arts Center Amsterdam opgericht. De locatie is er al en als de minister binnenkort met budget over de brug komt zou de filmbroedplaats eind 2020 al open kunnen.

Ido Abram trekt dit project. Hij was tussen 2005 en 2010 directeur van het Binger Lab. Die postacademische opleiding was jarenlang de belangrijkste aanjager van talentontwikkeling in de film, samen met het opgeheven Nederlands Instituut voor Animatiefilm en het eveneens verdwenen Mediafonds. Het Nederlands Film Festival, IFFR, IDFA en Cinekid zijn in het gat gesprongen met eigen programma’s. “Er gebeurt al veel”, erkent Abram. “En het MACA wil daar als talentlaboratorium iets aan toevoegen met coaching, mentorschappen en workshops. Een zo breed mogelijk veld aan spelers, van festivals tot brancheverenigingen, nationaal en internationaal, kan hier een bijdrage aan leveren. Het moet een soort Binger 2.0 worden maar meer gedreven door de vraag uit de filmsector zelf.”

Lees verder bij De Filmkrant: ‘Filmbroedplaats MACA mogelijk volgend jaar al open’