Amerikaanse prijs en Europese première voor korte film Lili

Lisa Smit is voor haar rol in de korte #metoo horrorfilm Lili van regisseur-scenarist Yfke van Berckelaer bekroond met de prijs voor beste actrice op het Sick Chick Flicks Film Festival in de Amerikaanse staat North-Carolina. Recent won Smit voor dezelfde film ook al de prijs voor beste actrice op het FilmQuest Festival in de Amerikaanse staat Utah.

Het Sick Chicks Flick Film Festival is een genre-festival, dat gespecialiseerd is in horror, sci-fi en fantasy films, waarbij de nadruk ligt op films van vrouwelijke makers. De vierde editie vond het afgelopen weekend plaats in Cary in de Amerikaanse staat North-Carolina.

Eind deze maand zal Lili de Europese première beleven in de Zilveren Méliès competitie van het Razor Reel Flanders Film Festival in de Belgische stad Brugge. In november zal de film worden vertoond in de competitie van het Leeds Film Festival in Engeland, dat tevens geldt als kwalificatiefestival voor de Oscars en BAFTA’s.

Bekijk de trailer: https://vimeo.com/359326298

In het in een enkel shot gedraaide Lili neemt de auditie van een jonge actrice (Lisa Smit) voor een oudere man (Derek de Lint) een onverwachte wending wanneer de ontspannen ontmoeting omslaat in een gevaarlijk kat en muis machtspel.

Lili ging eind juli in premiere op het Bucheon International Fantastic Film Festival in Zuid-Korea en gaat sindsdien de hele wereld over. De film beleefde de Noord-Amerikaanse première op het Fantasia International Film Festival in Montréal, waar de film werd bekroond met de Bronze Audience Award in de categorie Best International Short. Ook ontving de film diverse nominaties op het FilmQuest Festival in de Amerikaanse staat Utah en op Dragon Con Independent Short Film Festival in Atlanta.  

Yfke van Berckelaer is een in Los Angeles woonachtige filmmaakster, die internationale festival-hits scoorde met de korte romantische komedie All The Single Ladies! en de zombie musical Zombie Love, die wereldwijd meer dan 20 prijzen in de wacht sleepte. Ook regisseerde zij (samen met Bram Roza) de documentaire Xangadix Lives!, over de ontstaansgeschiedenis van de legendarische horrorfilm De Johnsons.

Lisa Smit is bekend uit films als Baantjer Het Begin en TBS en series als Dokter Deen en Project Orpheus. Smit ontving onlangs een Gouden Kalf-nominatie in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol in Baantjer Het Begin. Ook speelt ze een van de hoofdrollen in de eerste Nederlandse Netflix Original Series Ares, die half januari wereldwijd zal worden uitgebracht.

Derek de Lint is een van Nederlands bekendste acteurs. Hij speelde o.a. in de speelfilms Soldaat van Oranje, The Unbearable Lightness of Being, Zwartboek, Lang Leve De Koningin en Michiel de Ruyter en in de series Gooische Vrouwen en Poltergeist: The Legacy.

De special make-up effecten in Lili werden verzorgd door Rogier Samuels, die recent in de race was voor een Oscar als lid van het make-up team van Gräns (Border).

De film werd geproduceerd door Steven Willems en Jörgen van Dongen van het Amsterdamse productiehuis Bleck, samen met Van Berckelaer’s eigen Scarlet Productions.

Het is nog niet bekend wanneer de film in Nederland te zien zal zijn.

Bron: YvB PR