Aboozar Amini wint Amsterdamprijs voor de Kunst

Regisseur Aboozar Amini is een van de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019. De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad, waar een geldbedrag van €35.000 is verbonden, wordt jaarlijks uitgereikt in drie categorieën. Amini won in de categorie ‘Beste Prestatie’ met zijn film Kabul, City in the Wind.

De jury spreekt in haar rapport over ‘de sterke maatschappelijke betrokkenheid van de winnaars‘. Juryvoorzitter Simone Weimans: “In hun drang om via hun krachtige en hoogstaande werk soms ook onrecht aan de kaak te stellen, gaan ze letterlijk heel ver en schuwen ze het gevaar niet altijd. Alles voor de kunst lijkt hun motto. Daarnaast vallen ze op door hun internationale ambitie. En hoewel ze regelmatig in het buitenland vertoeven en daar succesvol zijn, vergeten ze het aanstormende talent hier in Nederland of in Amsterdam absoluut niet. Een aantal van de winnaars ziet het stimuleren en begeleiden van vakgenoten die aan het begin van hun carrière staan, als een belangrijke opdracht, als een verplichte taak bijna.”

Aboozar Amini | categorie Beste Prestatie
Aboozar Amini’s combinatie van klassieke en conceptuele cinema levert een zeer levendige filmtaal op die de jury ontroerde en aan het denken zette. ‘Kabul, City in the Wind’ is een intens portret van het leven in de rauwe hoofdstad van Amini’s geboorteland. De film toont het dagelijkse leven van Afshin en zijn familie. In deze magische film slaagt Amini erin om het ware gezicht van Kabul te laten zien door de ogen van de mensen die daar wonen. Waar we via het nieuws voornamelijk horen over aanslagen en nauwelijks over het echte leven in dit gebied, zien we in deze film mensen die recht in de camera spreken over hun angsten en dromen. Dankzij Amini kunnen we als publiek tot in het diepst van hun ziel kijken. Amini toont met deze en zijn andere projecten, dat hij een verhalenverteller pur sang is. Verhalen die ons aan het denken zetten, vragen durven stellen en de angst voor elkaar verjagen, zoals hij het zelf zegt. Zijn films geven ons toegang tot ‘de ander’, en dat is waardevol in een stad als Amsterdam met meer dan 160 verschillende nationaliteiten.

Amsterdamprijs voor de Kunst
Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De winnaars ontvangen een geldbedrag van €35.000,- en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé. Burgemeester Halsema reikte op 15 oktober de prijzen uit.

Bron: Amsterdams Fond voor de Kunst