Winnaars Televizierring Gala 2019

In Amsterdam heeft het SBS6-programma Chateau Meiland de 54e Gouden Televizier-Ring gewonnen, de belangrijkste televisieprijs van Nederland. In de realityserie worden Martien Meiland en zijn familie gevolgd tijdens de verbouwing van hun kasteel, Chateau Marillaux, in Frankrijk. Andere genomineerden voor de prijs waren Beste zangers (AVROTROS)en Expeditie Robinson (RTL 5).

De afgelopen jaren trok het Gala steevast ruim twee miljoen kijkers. Dit jaar zorgden Martien, Erica en de rest voor een record met hun overwinning. Niet alleen keken er meer mensen dan de voorgaande jaren, ook de uitslag was opvallend, maar liefst 55% van de stemmen was voor Chateau Meiland.

Kasteelheer Martien kent zijn kracht: in zijn speech vertelde hij al dat hij en zijn gezin een kijkcijferkanon zijn. ,,SBS, we hebben jullie deze zomer uit het slijk getrokken. Jaaaa. En het is voor het eerst sinds 2003 (met Hart in Aktie, red.) dat jullie hier stonden met een Ring. Dus het is fantastisch voor SBS.” 

Ook SBS6 is ‘ontzettend blij’, laat Marco Louwerens weten, directeur Televisie van Talpa Network. ,,De top-3 nominatie was al een grote eer en dit is de kers op de taart”, aldus Louwerens. ,,We zijn vreselijk trots op de makers van Chateau Meiland, iedereen die aan het programma heeft meegewerkt en bovenal natuurlijk op Martien, Erica, Maxime en kleine Claire, Montana, Caroline, Bommel en Bijoux.”

De Televizier-ster voor beste presentator gaat dit jaar naar Beau van Erven Dorens. Ook Arjen Lubach en André van Duin waren genomineerd. Chantal Janzen kreeg de prijs voor beste presentatrice. Ze versloeg daarmee haar collega’s Eva Jinek en Floortje Dessing. De winnaar van de Televizier-Ster Acteur/Actrice is Elise Schaap, bekend van de Netflix-serie Undercover en de serie Familie Kruys.

Dit jaar is er voor het eerst ook een prijs voor online series. Die ging naar Nienke Plas voor haar serie Shitty Diary. Zij won ook de talentenprijs. Zapp Sport werd onderscheiden in de categorie ‘leukste kinderprogramma’. Heel Holland Bakt won de Televizier Ster Digital Impact voor de online promotie van het programma.

Tijdens de uitreiking werd er ook stilgestaan bij tv-persoonlijkheden die het afgelopen jaar overleden. Zo zong Simone Kleinsma een eerbetoon aan Martine Bijl en memoreerde Willeke van Ammelrooy de dit jaar overleden acteur Rutger Hauer.

Bron: NOS/AD/Televizier