Nieuw festival Franse film: Tapis Rouge

Eerste editie Frans Filmfestival Tapis Rouge opent met Hors Normes

Van 30 oktober tot en met 3 november vindt in Amsterdam de eerste editie plaats van het Frans Filmfestival Tapis Rouge. APIS ROUGE is een Frans Filmfestival in 2019 opgezet op initiatief van de stichting l’Échappée Belle, en wordt georganiseerd met de Alliance Française Amsterdam, in nauwe samenwerking met filmdistributeur Cinéart Nederland. Van 30 oktober tot en met 3 november vindt de eerste editie van dit nieuwe Franse filmfestival plaats in Amsterdam, en op 2 en 3 november ook in Den Haag.

In het programma van zeventien Franse films, waaronder avant-premières en een aantal exclusieve Nederlandse vertoningen, zijn een groot aantal films van Cinéart te zien. TAPIS ROUGE wordt feestelijk geopend met de Nederlandse première van Hors Normes (The Specials) in aanwezigheid van filmmakers Olivier Nakache en Éric Toledano in Pathé Tuschinski.

Deze nieuwe feelgoodfilm van de makers van Intouchables met hoofdrollen voor Vincent Cassel (Black Swan, La Haine) en Reda Kateb (Zero Dark Thirty, Un Prothete), was de slotfilm van het Filmfestival van Cannes dit jaar en gaat over twee mannen die jongeren uit moeilijke buurten opleiden tot begeleiders van kinderen met autisme. Ook heeft Hors Normes inmiddels de Publieksprijs (vorige winnaars: I, Daniel Blake, The Artist) op het San Sebastian Filmfestival in ontvangst mogen nemen. Kaarten voor deze avond zijn hier verkrijgbaar.

Onze avant-premières in aanwezigheid van de makers op het festival
Tijdens het Frans filmfestival zal er een verzameling aan bijzondere films worden vertoond. Tot de selectie behoort het gevoelige drama Amanda over de nasleep van de aanslag op de Bataclan, geregisseerd door Mikhaël Hers. Een unieke kans om de film, nooit eerder theatraal uitgebracht, op groot doek te zien, in aanwezigheid van de regisseur. Ook zullen er voorpremières plaatsvinden van de originele versie van de animatiefilm De beroemde bereninvasie van Sicilië (La Fameuse Invasion De Ours en Sicile) en de film Chanson Douce, gebaseerd op het gelijknamige boek van Leila Slimani, die als speciale gast de vertoning bij zal wonen.

Een Franse film gemist in de bioscoop? TAPIS ROUGE biedt een deuxième chance
Zowel 120 BPM als Retour en Bourgogne zijn weer even te zien op het witte doek en worden beide tijdens het festival eenmalig vertoond. 120 BPM vertelt een aangrijpend verhaal over liefde en vriendschap tegen de achtergrond van de strijd tegen AIDS in Parijs aan het begin van de jaren negentig. Met Retour en Bourgogne schetst Cédric Klapisch een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren, maar ondertussen hun eigen weg moeten vinden.
Klik hier voor overige informatie over het festival.