‘Diva’ is de Beste Filmpublicatie

Gisterenavond is in Utrecht tijdens het Nederlands Film Festival de jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie uitgereikt. De prijs ging naar Erik Brouwer voor zijn boek Diva. Het was de vijftiende keer dat de onderscheiding werd toegekend.

Diva gaat over Jetta Goudal (1891-1985), de dochter van een Amsterdamse diamantbewerker die het in Hollywood schopte tot beroemdheid in de stille film. Zij is de enige Nederlandse actrice met een ster op de Hollywood Walk of Fame. De jury prijst de schrijver voor het “beeldend en gedetailleerd weergeven van de tijdgeest” en noemt het boek “soms grappig, vaak dramatisch, maar steevast met betrokkenheid geschreven”.

Erik Brouwer (1972) is freelance schrijver en journalist. Hij schreef onder andere het prijswinnende boek Spartacus – De familiegeschiedenis van twee joodse olympiërs. Het boek Schaduwboksen – Nelson Mandela en de nobele kunst van de zelfverdediging werd genomineerd voor de Nico Scheepmaker Vakprijs 2013. Zijn verhaal Ernest Hemingway is een renner won in 2007 de Hard Gras Prijs voor beste sportjournalistieke productie. Brouwers journalistieke artikelen over maffia, rechtszaken en sport verschijnen in onder meer Hard GrasNRCDe VolkskrantRevu en De Muur.

De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Paul Ruven. De jury bestond verder uit Ashar Medina (namens Netwerk Scenarioschrijvers), Sander Houwen (namens DDG – Dutch Directors Guild), Nina Badoux (namens NSC – Netherlands Society of Cinematographers) en Digna Sinke (namens FPN – Filmproducenten Nederland).

Bron: De Filmkrant