Nederlands Film Festival presenteert selectie Holland Film Meeting, BoostNL en Talent en Route

Dit jaar zijn producties van o.a. Aaron Rookus, Heddy Honigmann, Isabel Lamberti en Mark de Cloe geselecteerd voor presentatie en projectontwikkeling tijdens de Holland Film Meeting. De Holland Film Meeting (HFM) is de tak van het Nederlands Film Festival die Nederlandse makers verbindt aan internationale professionals. In 2019 vindt HFM gelijktijdig plaats met het Professionals Programma van zaterdag 28 september t/m dinsdag 1 oktober, voornamelijk in Stadsschouwburg Utrecht. Gedurende die dagen presenteert het NFF ook jaarlijks vier ‘Talents en Route’. Dit jaar zijn dat filmmakers Stefanie Kolk en Sharif Abdel Mawla en producenten Rogier Kramer en Maaike Neve.

BoostNL
BoostNL is een samenwerking tussen Holland Film Meeting (Nederlands Film Festival) en CineMart (International Film Festival Rotterdam) om het marktpotentieel te versterken voor Nederlandse speelfilms in ontwikkeling en internationale projecten die eerder steun hebben ontvangen van het Hubert Bals Fonds. Dit jaar bevat de selectie voor het eerst ook een VR-project, The Great Orator van schrijver-regisseur Daniel Ernst en producent Submarine.

De BoostNL-geselecteerden volgen een op maat gemaakt traject, waarbij ze in gesprek gaan met (internationale) professionals. Zo gaat regisseur Mijke de Jong (God Only Knows) deelnemers coachen in de regie van non-acteurs, gaan enkele makers in gesprek met production designer Fiona Crombie (The Favourite), gaat psychiater Damiaan Denys graven in de diepere menselijke lagen van de projecten en gaat sound designer Jane Tattersall (The Handmaid’s Tale) de auditieve mogelijkheden verkennen van de werelden die worden gecreëerd.

Van de negen geselecteerde projecten komen er dit jaar vier uit Nederland, waaronder de Zuid-Afrikaanse coproductie Groundswell van regisseur Daniel Bruce en producent New Amsterdam Film Company. De overige vijf zijn afkomstig uit Brazilië, India, Rusland, Panama en Jemen, met steun van het Hubert Bals Fonds. De volledige selectie volgt hieronder.

HFM Projectpresentaties
Naast de BoostNL selectie, zijn er ook negen nieuwe Nederlandse projecten van opkomende en gevestigde filmmakers geselecteerd om een pitch en presentatie te geven aan de internationale groep professionals van financiers, producenten, sales agents, programmeurs en distributeurs die zich in Utrecht verzamelt dit najaar. De projecten zijn fictiefilms en documentaires van speelfilmlengte, de helft in ontwikkeling, de andere helft reeds gedraaid en gemonteerd. In combinatie met een-op-eenmeetings zullen deze presentaties de weg plaveien richting een wereldwijd publiek.

Dit jaar omvat de selectie de nieuwe documentaire van de Peruaans-Nederlandse grootmeesteres Heddy Honigmann (producent: Dutch Mountain Film), het voormalige BoostNL-project El azul bajo sus pies van Isabel Lamberti (IJswater Films) en Jildau van de Friese maker Fedde Hoekstra. Zie de volledige selectie hieronder. 

Talent en Route
Het Talent en Route-programma steunt getalenteerde filmmakers en juniorproducenten bij de eerste stappen in hun internationale carrière. Dit jaar worden de veelbelovende filmmakers Stefanie Kolk (Clan, Eyes on the Road) en Sharif Abdel Mawla (7 Marokkanen en Jos, Jetski) en de talentvolle producenten Maaike Neve (BIND Film) en Rogier Kramer (Dutch Mountain Film) gepresenteerd aan de brede selectie internationale experts die overvliegen voor het NFF.

De Filmmakers:
Stefanie Kolk maakte eerder de films Clan en KORT! – Harbour, die beiden hun wereldpremière beleefden op het filmfestival van Locarno. Ook haar nieuwe korte film Eyes on the Road ging in première in Locarno en dingt daarnaast mee in de Gouden Kalf Competitie van het Nederlands Film Festival 2019. Momenteel werkt Stefanie aan de ontwikkeling van haar eerste speelfilm, die zij deels mocht ontwikkelen tijdens Berlinale Talents 2019.

Autodidact filmmaker Sharif Abdel Mawla produceerde en regisseerde de ultrakorte film 7 Marokkanen en Jos. Deze film werd getoond op het Nederlands Film Festival en ook zijn nieuwe korte film Jetski is te zien op het festival 2019. Zijn werk werd gepubliceerd door Hypebeast, Another Man, i-D, Fast Company en It’s Nice That. Hiervoor sleepte hij diverse prijzen in de wacht, zoals een Webby Award en een Cannes Lion.

De Producenten:
Producent Rogier Kramer begon zijn carrière bij Dutch Mountain Film, waar hij sinds 2019 mede-eigenaar van is. Zijn eerste gerealiseerde en volledig zelf geïnitieerde korte film One of the Boys (2018) werd geselecteerd voor Palm Springs International ShortFest, genomineerd voor Beste Film tijdens Cinekid en geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie. In 2018 nam hij deel aan verschillende ontwikkelingsprogramma’s op filmfestivals waaronder Rotterdam Lab tijdens IFFR en het Berlinale Visitors Program.

Maaike Neve is sinds 2016 werkzaam als junior producent bij BIND Film. In 2018 werd ze geselecteerd voor het Europese LIM | Less is More-traject als script editor trainee. Tijdens haar carrière bij BIND produceerde ze tot nu toe onder andere het Gouden Kalf-winnende Jungle en de veelgeprezen speelfilm Mijn bijzonder rare week met Tess.

Geselecteerde projecten

BoostNL
Geselecteerde Nederlandse projecten:

 • De Afvalligen (NL)
  Regie: Malu Janssen
  Scenario: Joeri Kloppert & Malu Janssen
  Producent: IJswater Films
 • Groundswell (NL/Zuid-Afrika)
  Regie: Daniel Bruce
  Scenario: Ian Bruce
  Producent: New Amsterdam Film Company
 • De Idylle en Andere Exoten (NL)
  Regie & scenario: Aaron Rookus
  Producent: Studio Ruba
 • The Great Orator (NL)
  Regie & scenario: Daniel Ernst
  Producent: Submarine

HFM

 • 100UP (Documentaire, work-in-progress)
  Regie & scenario: Heddy Honigmann
  Producent: Dutch Mountain Film
 • El azul bajo sus pies (Fictie, work-in-progress)
  Regie: Isabel Lamberti
  Scenario: Isabel Lamberti & Lenina Ungari
  Producent: IJswater Films
 • The Fallen Astronaut (Documentaire, work-in-progress)
  Regie & scenario: Frank Herrebout
  Producent: Lagestee Film BV
 • Forever Yours (Fictie, in development)
  Regie: Mark de Cloe
  Scenario: Marieke van der Pol
  Producent: NL Film
 • I Don’t Wanna Dance (Fictie, work-in-progress)
  Regie: Flynn von Kleist
  Scenario: Jeroen Scholten van Aschat
  Producent: The Rogues
 • Immer Gerade Aus (Fictie, in development)
  Regie: Anna van der Heide
  Scenario: Anne Barnhoorn
  Producent: Pupkin Film
 • Jildau (Fictie, in development)
  Regie: Fedde Hoekstra
  Scenario: Marlais Olijrhook & Fedde Hoekstra
  Producent: Fedde Hoekstra
 • Oil (Fictie, in development)
  Regie & scenario: Ayse Altinok
  Producent: Revolver Amsterdam
 • Op zoek naar het Paradijs (Documentaire, in development)
  Regie & scenario: Roy Dames
  Producent: DocEye

Bron: Nederlands Film Festival