Initiatiefnemers DAFF dragen stokje over

Sytze van der Laan en Jules van den Steenhoven, initiatiefnemers DAFF, dragen stokje over

Op 10 september is kenbaar gemaakt dat producent Sytze van der Laan en cameraman Jules van den Steenhoven, de initiatiefnemers van de Dutch Academy For Film, af zullen treden als bestuursleden van de secties Productie en Camera/VFX binnen de DAFF. Van der Laan geeft het stokje door aan Floor Onrust en Guido van Gennep neemt de taken over van Van den Steenhoven, die nog wel een jaar als extern bestuurslid betrokken blijft.

In 2013 richtten Van der Laan, producent van o.a. Bankier van het Verzet, en Van den Steenhoven, cameraman van o.a. de All Stars-films, LEK, Kleine Blonde Dood en De Brief voor de Koning, de DAFF op, met het doel om de Nederlandse film te bevorderen als wezenlijk bestandsdeel van de Nederlandse en Europese cultuur. Beiden waren bijzonder betrokken en bevlogen bestuursleden. Van der Laan liet samen met NFF-directeur Van der Heiden vandaag in Utrecht weten, dat na zes jaar voor zowel hem als Van den Steenhoven de termijn waarvoor zij destijds hebben getekend is verlopen. Met vertrouwen dragen zij hun werk over aan Floor Onrust (producent/oprichtster Family Affair Films) en Guido van Gennep (cameraman van o.a. Oorlogswinter en Mees Kees). Ook zal een nieuw bestuurslid worden aangesteld binnen de sectie Muziek/Montage/Geluid vanwege het plotselinge overlijden van zeer gedreven en gepassioneerd editor Menno Boerema.

Van der Laan heeft in de jaren dat hij werkzaam was voor de DAFF de betrokkenheid van mede filmprofessionals zien groeien. Hij zegt: ”Ik ben er trots op dat wij als makers met elkaar en in samenwerking met het Nederlands Film Festival iets volledig unieks hebben neergezet in een toch heel versplinterd cultureel landschap. Een geheel door de makers zelf gefinancierde vereniging, zonder structurele subsidie, die geen ander belang dient dan dat van de Nederlandse film. Voor de oprichting van de DAFF zou dat ondenkbaar zijn geweest. Nu praten we met elkaar over ons werk en onze films, en geven middels de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival aan wat we bijzonder goed vinden. Dat gesprek vind ik in deze tijd van verkettering het belangrijkste: alleen daaruit blijkt al de waardering voor elkaar en voor de kunst. Echt uniek!” Het is voor hem nu tijd om zich volledig te richten op de productie van nieuwe films, waaronder binnenkort onder meer Huisvrouwen Bestaan Niet 2 en Kruimeltje.

Floor Onrust (DAFF-bestuurslid Productie) laat weten: “Ik ben vereerd te zijn gevraagd voor het bestuur van de DAFF. Als bestuurslid hoop ik bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de positie van de Nederlandse film en het bevorderen van goede verhoudingen tussen de verschillende disciplines”.

Guido van Gennep (DAFF-bestuurslid Camera/VFX): “Het is mij een waar genoegen om mee te werken aan de DAFF. Het idee om professionele filmmakers met elkaar te verbinden in een organisatie spreekt mij zeer aan”.

De DAFF is lid van FAN of Europe, het netwerk van nationale filmacademies in Europa en de European Film Academy.

Een belangrijke taak van de DAFF-leden is het stemmen voor de nominaties en winnaars (bekendmaking 4 oktober a.s.) van de Gouden Kalveren in de categorieën ‘speelfilm’ en ‘lange documentaire’. Hierbij werkt de DAFF samen met het Nederlands Film Festival. Net zoals bij de Oscars (VS), de Bafta’s (UK), de Césars (Frankrijk) en de Lola’s (Duitsland) zijn de DAFF-professionals stemgerechtigd.

Lees hier meer over de DAFF: https://daff.org/

Bron: Ingeborg Tuinman Publicity