MIND MY MIND en THE WALKING FISH Nederlandse Oscarinzendingen Korte Film

De korte animatiefilm Mind My Mind en de korte film The Walking Fish zijn door een onafhankelijke commissie van Nederlandse filmprofessionals geselecteerd voor een kwalificatierun in de VS om vervolgens mee te kunnen dingen naar een Oscar® in de Korte Film categorieën.

Mind My Mind, geschreven en geregisseerd door Floor Adams, is een 2D geanimeerde komedie/drama over Chris, een jonge man met autisme, die vertrouwt op scripts om sociale situaties te overleven. Het valt voor hem niet mee om daarvan af te wijken, al helemaal niet wanneer hij zijn obsessie met duikbommenwerpers probeert te verbergen omdat hij graag een date wil met een meisje.

De film werd vertoond op tal van internationale filmfestivals, zoals het Tribeca Film Festival. Mind My Mind werd bekroond met verschillende prijzen, zoals de Grand Prize van het Indy Shorts International Film Festival (VS) en won al viermaal de publieksprijs van een festival, waaronder ANIMA – Brussels Animation Film Festival (België), Go Short International Short Film Festival (NL) en Stuttgart Festival of Animated Film (Duitsland).

Mind My Mind is een coproductie van CinéTé Filmproduktie (NL), Curious Wolf (NL) en Fabrique Fantastique (BE) en werd gerealiseerd met steun van het Nederlands Filmfonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds. CinéTé-producent Willem Thijssen won in 1987 een Oscar® voor Beste Korte Animatie met de Belgische korte animatie Een Griekse Tragedie en in 2001 tevens een Oscar® voor de korte animatiefilm Vader en Dochter, geregisseerd door Michael Dudok de Wit.

The Walking Fish is geschreven en geregisseerd door Thessa Meijer en geproduceerd door HALAL. Meijer studeerde in 2015 cum laude af met haar korte film Erkhii Mergen, of Waarom de Marmot geen Duim heeft. In 2017 regisseerde ze The Day My House Fell, een middellange tv-film, geselecteerd voor de debuutcompetitie van het Nederlands Filmfestival. Thessa Meijer ontwikkelt momenteel haar eerste speelfilm samen met HALAL.

In The Walking Fish wil een ambitieuze amfibievis de mensenwereld ontdekken. Haar droom is zo sterk, dat ze de beperkingen van haar vissenlichaam ontstijgt en transformeert in een mens. De film was te zien op een groot aantal internationale festivals en ontving een speciale vermelding tijdens het Go Short International Film Festival. The Walking Fish won tevens de Gold Screen award voor beste korte film en de Speciale Jury Prijs tijdens de Young Director Award in Cannes.

HALAL produceerde internationaal succesvolle films, zoals de speelfilm Prince (Sam de Jong, 2015) en de lange documentaire A Stranger Came to Town (Thomas Vroege, 2017). Tevens korte films zoals Un Creux Dans Mon Coeur (Mees Peijnenburg, 2015) en animatiefilm Emily (Marlies van der Wel, 2018), beide films zijn destijds namens Nederland ingezonden naar de Oscars®. HALAL ontving de Producers Award tijdens de Young Director Award.

EYE International organiseert de Nederlandse selectie van korte films, organiseert en financiert de kwalificatierun van The Walking Fish en Mind My Mind in de VS en verzorgt vervolgens de inzending van de films naar de Academy. In de afgelopen 10 jaar heeft EYE International Nederlandse korte films op deze wijze ondersteund, om zo meer Nederlandse korte films mee te kunnen laten doen met de Oscars®. Als reactie op het gewijzigde Oscar-kwalificatielandschap introduceert EYE International binnenkort een nieuwe ondersteuningsstrategie voor Nederlandse korte films. Hierbij komen films die een prijs hebben gewonnen op één van de vele Academy® geaccrediteerde filmfestivals, zowel in Nederland als in het buitenland, in aanmerking voor ondersteuning door EYE International bij deelname aan de Oscars®. Deze nieuwe aanpak zal de reikwijdte van de ondersteuning uitbreiden naar korte en tevens lange documentaires, waardoor uiteindelijk meer Nederlandse films op steun van EYE International kunnen rekenen bij hun gang naar de Oscars®.

De AMPAS publiceert de shortlists in alle categorieën op 16 december, inclusief die voor Best Live Action Short en Best Animated Short Film. Op 13 januari maakt de Academy de nominaties bekend en op zondag 9 februari 2020 worden de 92e Oscars® uitgereikt.

Bekijk hier de trailer van Mind My Mind: https://www.mindmymind.nl/about-the-film
Bekijk hier de teaser van The Walking Fish: https://vimeo.com/299422046

*ondersteund door het Nederlands Filmfonds

Bron: Eye International