Nederlandse (co)producties op TIFF

Voor de 44ste editie van het Toronto International Film Festival (TIFF) zijn de volgende Nederlandse (co)producties geselecteerd:

Instinct*, de debuutfilm van Halina Reijn wordt gepresenteerd in TIFF’s Contemporary World Cinema-programma. Esther Gerritsen schreef het script voor de film met Halina Reijn. Instinct is geproduceerd door Topkapi Films, in co-productie met Man up en BNNVARA. De film ontving een ontwikkelings- en realiseringsbijdrage van het Filmfonds en een cash rebate uit de Netherlands Film Production Incentive. Eerder werd al bekend gemaakt dat Instinct de officiële Openingsfilm is van het Nederlands Filmfestival en de Nederlandse Oscarinzending zal zijn. De film is op een internationale zegetocht: in Locarno won de film de Variety Piazza Grande Award en is daarnaast geselecteerd voor de debuutcompetitie van het BFI London Film Festival. Op 3 oktober wordt de film uitgebracht in bioscopen in het hele land door distributeur September Film.

Daarnaast is Sergei Loznitsa’s State Funeral geselecteerd voor Toronto’s Wavelengths. Loznitsa’s 25e film is een documentaire op basis van archiefmateriaal dat is gefilmd in 1953 in de Sovjet Unie, tijdens de periode van rouw om de dood van Joseph Stalin. State Funeral is geproduceerd door Atoms & Void (NL) in coproductie met Studio Uljana Kim (LT) en viert zijn wereldpremière tijdens het Filmfestival van Venetië, in de Out of Competition-sectie.

De korte animatiefilm Human Nature* beleeft de wereldpremière in de sectie Short Cuts, en gaat op voor de IWC Short Cuts Award for Best Film. De film is geregisseerd door Sverre Frederiksen, geschreven door Britt Snell (animatie door Zaou Vaughan, Sverre Fredriksen, Marike Verbies) en geproduceerd door Family Affair Films. Human Nature is gerealiseerd in het kader van Ultrakort 2019 met steun van het Filmfonds en Fonds 21. Human Nature wordt Vertoond als voorfilm voor The Goldfinch, vanaf 10 oktober in de Pathé theaters.    

Eerder maakte TIFF bekend dat de Nederlands minoritaire co-productie The Barefoot Emperor* van Jessica Woodworth & Peter Brosens (NL Producent: Topkapi Films) en The Goldfinch van John Crowley (NL Producent: Kaap Holland Film, gesteund door de Netherlands Film Production Incentive) zijn geselecteerd voor het festival.

TIFF vindt plaats van 5 t/m 15 september.

*ondersteund door het Nederlands Filmfonds

Bron: Nederlands Filmfonds