Film by the Sea, programma bekend

Het programma van de 21ste editie van Film by the Sea is compleet. In zowel de Film- en Literatuur Competitie als Vive le Cinéma!, de competitie voor Franstalige films, zijn acht films te zien. La belle époque opent het festival en de eregast dit jaar is de Franse regisseur Claude Lelouch. Het openingsweekend staat in het teken van het Storytel FilmBoekenbal en een gratis toegankelijke openluchtvoorstelling van de klassieker Jaws op het Vlissingse Badstrand. Ook de slotfilm is inmiddels bekend: de hartverwarmende muziekfilm Fisherman’s Friends.

Fisherman’s Friends
Op zaterdagavond 21 september sluit Film by the Sea af met de Nederlandse première van Fisherman’s Friends. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep vissers uit Cornwall, die met traditionele zeemansliederen onverwacht de Britse hitlijsten bestormt. Als de bijdehante Danny, een muziekproducent uit Londen, met zijn collega’s in Port Isaac is voor een vrijgezellenfeest, ziet hij op het strand de Fisherman’s Friends optreden en wordt gegrepen door hun optreden. Danny is vastberaden een platencontract voor ze af te sluiten, maar deze vissers zijn behoorlijk eigenwijs. Door hun oprechte en onbevangen karakter leert Danny wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven.

De dag van de slag
Zaterdag 31 augustus wordt in het Zeeuwse Terneuzen de aftrap gegeven voor de viering van 75 jaar vrijheid en besteedt de NOS aandacht aan de Slag om de Schelde. Ook tijdens Film by the Sea wordt de bevrijding van Zeeland herdacht tijdens de Dag van de Slag op woensdag 18 september. Op het programma staan diverse documentaires en presentaties (onder andere van de speelfilm De slag om de Schelde, waarvoor de opnamen in oktober beginnen) en een vertoning van de Nederlandse filmklassieker De dijk is dicht (1950) van Anton Koolhaas.

Retrospectief Andrei Tarkovsky
Speciale aandacht besteedt Film by the Sea dit jaar aan de Russische cineast Andrei Tarkovsky (1932-1986), van wie zes gerestaureerde films worden vertoond waaronder de klassiekers Solaris, Het Offer en Stalker. Alle vertoningen worden voorafgegaan door inleidingen. Gelijktijdig met de opening van Film by the Sea start bij het EYE Filmmuseum in Amsterdam een grote tentoonstelling over Andrei Tarkovsky.

Late Night Movies
Nieuw dit jaar is het Late Night Movies programma. Met een zestal eigenzinnige films zoekt Film by the de grenzen op voor avontuurlijke ingestelde bezoekers, die zich laat op de avond graag willen laten verrassen. In dit programma onder andere aandacht voor de in maart van dit jaar overleden Nederlandse animatiefilmer, muzikant en kunstenaar Rosto, van wie en aantal korte films en een documentaire vertoond worden, die samengevoegd zijn in het programma Thee Wreckers Tetralogy.

Kortom, de 21ste editie van Film by the Sea biedt een uitgebreid en divers aanbod, waaraan liefhebbers van alle filmgenres hun hart kunnen ophalen. Bezoek voor het complete programma de website: www.filmbythesea.nl

Over Film by the Sea
Film by the Sea is een van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland en het vierde filmfestival van Nederland. Van 13 tot en met 22 september 2019 beleeft het festival zijn 21ste editie en kan een breed publiek genieten van zo’n 100 films uit alle hoeken van de wereld. De ruggengraat van het festival wordt gevormd door boekverfilmingen, waarvan een selectie wordt beoordeeld door een vakjury die de prijs voor de beste boekverfilming toekent. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt door een jongerenjury, een International Student Jury en een jury voor de beste Franstalige film.

Met meer dan 45.000 bezoeken in 2018 is Film by the Sea inmiddels een begrip tot ver buiten de provincie Zeeland. De komende editie is de eerste onder leiding van de nieuwe directeur Jan Doense. Hij nam het stokje over van Leo Hannewijk, die het festival mede oprichtte en het twintig jaar leidde. Het festival vindt plaats in het bioscoopcomplex CineCityXL te Vlissingen.

Bron: Film by the Sea