‘Hilversum zit verstopt’, programmamakers in de knel

De publieke omroep luistert niet naar makers. Journalist en theatermaker Arnold-Jan Schee houdt bij Villamedia een pleidooi voor herstel van het vertrouwen in de programmamaker.

Uit zijn artikel:
“De Televisie (het systeem zoals het nu is) mist de boot en dat komt niet door bezuinigingen, maar omdat de NPO niet ademt, er geen zuurstofrijk bloed door de aderen stroomt. Maatschappelijk zeer relevante onderwerpen vinden te vaak alleen heil bij het internet; onafhankelijke creatieve makers die veel dichter bij het publiek staan, krijgen geen kans. Hun onderwerpen worden afgewimpeld, ongezien, ongehoord. Dat heeft niets met harde keuzes wegens bezuinigingen te maken, ze krijgen niet eens de gelegenheid hun mond open te doen, iets uit te leggen, dat blijkt uit de ervaringen van makers. Er is geen dialoog. Bovendien komt een aanzienlijk deel van het kijkgeld van de belastingbetaler niet bij programmamakers terecht, zeker niet die wier ideeën buiten de NPO ideologie vallen..”

De onvrede wordt breed gedeeld en de Nederlandse Vereniging van Journalisten organiseert op donderdag 29 augustus in Beeld en Geluid een Meet Up voor alle programmamakers die bij de Publieke Omroep werken. De uitkomst zal in een reactie naar de minister worden meegenomen.

Lees verder: