NPO start mediaoffensief voor behoud van NPO Start Plus

Deze week is NPO gestart met het extra promoten van de betaalde videodienst NPO Start PlusNaar verwachting wil de NPO daarmee voorkomen dat politiek Den Haag een streep zet door deze videobetaaldienst

In de Mediabrief van juni jl. wil het kabinet de betaalde dienst NPO Start Plus  aan banden leggen. ‘Het komt soms voor dat programma’s die zijn gemaakt met publiek geld eerder te zien zijn voor betalende gebruikers’, schreef Slob. ‘Daar wil het kabinet een einde aan maken.’ Hij begrijpt dat het soms geld kost om series langer beschikbaar te stellen voor het publiek – zodat mensen later alsnog kunnen kijken – maar hij wil dat NPO Start Plus zich beperkt tot een ‘kostendekkend tarief’.

In het Nu.nl-interview van vandaag zet NPO Start-manager Mezen Dannawi alles op alles om het premium abonnementsdienst van de publieke omroep te behouden, ondanks de kritiek vanuit Den Haag. “Betalen is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat na amper twee jaar na de lancering een kwart miljoen kijkers meerdere afleveringen van een programma of serie kunnen zien.”.

Volgens hem is de NPO Start Plus-dienst geen nieuwe inkomstenbron voor de NPO. “We moeten geen geld verdienen, we moeten het geld dat mensen vooraf hebben betaald in waarde teruggeven. We hebben geen marge, met NPO Start Plus verdienen we geen geld. We vragen mensen om een vergoeding zodat we de rechten kunnen betalen. Die alarmbellen gaan af omdat ik bang ben dat mensen zeggen: ‘Die commerciële honden willen verdienen met Plus’, aldus Dannawi.

Vanaf de lancering van NPO Start was inderdaad soortgelijke kritiek van concurrenten te horen, bijvoorbeeld in Shownieus (TALPA): ‘NPO laat kijker dubbel betalen’ (2 juni 2018)

Bron: Spreekbuis