Europese Unie komt met nieuwe drone-regelgeving

(c) European Union (2017)

De European Union Aviation Safety Agency (EASA) heeft een set regels gepubliceerd om de veiligheid en duurzaamheid van het gebruik van drone-apperatuur te waarborgen.

De nieuwe regels behandelen het gebruik van drones voor commerciële doeleinden als ook voor niet-commerciel gebruik in alle EU lidstaten. Het instellen van EU-brede regulatie maakt het bovendien makkelijker voor drone-operators om over de EU-grenzen te werken.

Patrick Ky, Executive Director van de EASA merkt op dat “Europe will be the first region in the world to have a comprehensive set of rules ensuring safe, secure and sustainable operations of drones both, for commercial and leisure activities. Common rules will help foster investment, innovation and growth in this promising sector”. EU lidstaten en drone-operators hebben tot juni 2020 om zich voor te bereiden en aan de nieuwe regels te voldoen.

Met het toegenomen gebruik van drones in film- en televisieproducties zijn veel lidstaten en filmoffices al bezig met regels rondom het gebruik van drones. Op een grotere schaal leggen de nieuwe EU regels technische, als ook operationele eisen vast, stellen vast wat is toegestaan en niet toegestaan en definieeren de eigenschappen die een drone moet hebben om veilig te kunnen vliegen. Bijvoorbeeld, nieuwe drones zullen een unieke identifier krijgen zodat autoriteiten zo nodig drones gemakkelijker kunnen traceren, zoals bijvoorbeeld bij incidenten met drones rondom enkele Engelse luchthavens in 2018 die voor vertraagde vluchten zorgden.

De nieuwe regelgeving betekent dat drones door heel Europa gebruikt kunnen worden, zonder rekening te hoeven houden met verschillen in lokale regelgeving. In een statement van de EASA legt men uit dat “once drone operators have received an authorisation in the state of registration, they are allowed to freely circulate in the European Union. This means that they can operate their drones seamlessly when travelling across the EU or when developing a business involving drones across Europe”.

De nieuwe regels vervangen bestaande regels voor drones in de EU lidstaten en per juni 2020 zullen drone-operators zich moeten registeren in het lidstaat waar ze resideren, of waar het bedrijf gevestigd is. Meer informatie en richtlijnen worden binnenkort verwacht.

Bron: The Location Guide