Tussenstand en vooruitblik World Cinema Amsterdam

Het enige echte wereldcinemafestival van Nederland is net over de helft, er zijn nog vier dagen vol mooie films te gaan in Rialto en De Balie. Tijd voor een tussenstand.

Juryprijzen
Welke competitietitel wordt dit jaar bekroond met de World Cinema Jury Award? Filmmaker en producent Nia Dinata, filmmaker Hesdy Lonwijk en manager Hubert Bals Fonds Fay Breeman zullen de winnaar zaterdagavond bekendmaken voorafgaand aan de vertoning van de Indiase slotfilm Gully Boy. De regisseur van de winnende film ontvangt naast de daadwerkelijke prijs een bedrag van € 5000.

Ook wordt die avond in samenwerking met onze nieuwe partner Het Filmgesprek voor het eerst de World Cinema Exchange Award uitgereikt aan een film uit het WCA-programma die uitdaagt het gesprek aan te gaan over wat het betekent mens te zijn. De regisseur van de winnende film krijgt € 2500.

Publieksprijs
De film die het meest bij het publiek in de smaak valt ontvangt De World Cinema Amsterdam Audience Award, waaraan net als aan de Jury Award een bedrag van € 5000 verbonden is. De Franse animatiefilm The Swallows of Kabul van Zabou Breitman en Eléa Gobbé-Mévellec staat momenteel op nummer één, op de voet gevolgd door de Indiase familiefilm Chuskit, uit het nieuwe programmaonderdeel WCA Junior, en openingsfilm Temblores, die vanaf donderdag in de filmtheaters draait. De winnaar van de publieksprijs wordt op maandag 26 augustus bekendgemaakt.

Cinema Indonesia
De laatste helft van het festival is er in Rialto en De Balie nog een aantal features uit het focusprogramma van dit jaar te zien: 27 Steps of May, Cemara Family, Daysleepers, Memories of My Body, The Seen and Unseen en The Song of Grassroots.

WCA Presents
Dit jaar presenteert WCA een nieuw programma met films van Nederlandse makers met roots in Afrika, Azië, Latijns-Amerika of het Caribisch gebied: WCA Presents. Niet alleen om deze filmmakers een nationaal en internationaal platform te bieden, maar ook om een bijdrage te leveren aan het actuele debat over meer diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse filmwereld. De aankomende dagen zijn de volgende films en programma’s nog te zien:  Club Right About Now – Movie Night, Curaçao Artists, en De Libi. De Roundtable Diversiteit & Inclusiviteit, die afgelopen zondag werd georganiseerd in De Balie, is hier in zijn geheel terug te kijken.

Feesten & gasten
Het festival verwelkomt dit jaar ruim twintig filmmakers, die o.m. vragen van het publiek zullen beantwoorden. Zojuist gearriveerd: Gabriela Cartol, de hoofdrolspeelster uit de Mexicaanse film La camarista. Donderdag arriveert Blitz Bazawule, dj, kunstenaar en regisseur van de indrukwekkende debuutfilm The Burial of Kojo, die net als La camarista draait in de competitie. Ook aanwezig: de makers van Botero, El sucesor 1 & 2, en The Seen and Unseen.

Het slotfeest a.s zaterdag 24 augustus – toegankelijk voor iedereen – wordt dit jaar gehost door Afrolijk. Na de Award Ceremony en de screening van slotfilm Gully Boy en The Burial of Kojo wordt de foyer van Rialto omgetoverd tot club en gaat het dak eraf met de lekkerste afrobeats van de Ghanees-Nederlandse dj Giordan Chase.

Bron: World Cinema Amsterdam