Google een van de grootste subsidieverstrekkers in de media-sector

NRC: In de afgelopen vier jaar maakte techbedrijf Google 5,5 miljoen euro over aan 33 Nederlandse media-initiatieven. Dat maakt Google een van de grootste subsidieverstrekkers in de sector. Alleen het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek keert meer geld uit: zo’n vijf miljoen euro per jaar. Naast het subsidiegeld sponsort Google De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, en verzorgt het trainingen voor journalisten.

De ontvangers zien geen bedreiging van hun onafhankelijkheid omdat Google de subsidie-aanvragen door onafhankelijke experts laat beoordelen en er geen sprake is van wederkerigheid. Google financiert zodoende ook mediabedrijven die direct concurreren met hun eigen diensten.

Lees verder bij NRC ‘Google helpt media de winter door’