Pieter Jan Brugge opent Michael Mann-retrospectief EYE

In Eye wordt op 30 augustus een retrospectief geopend van de films van regisseur Michael Mann, met als bekendste titels HeatCollateral en Miami Vice. Producent Pieter Jan Brugge maakte drie films met de notoir lastige regisseur en weet als geen ander hoe de perfectionistische Mann te werk gaat. De aangewezen persoon dus om dit retrospectief te openen én een masterclass te verzorgen.

Michael Mann (1943) staat bekend als meester van de zogeheten urban noir,  films waarin de groezelige kanten van het grotestadsleven vorm krijgen in vaak zeer gestileerde beelden. Manns helden zijn meestal loners die gedreven worden door een sterk eergevoel, of ze nu aan de goede of aan de verkeerde kant van de wet staan. In Heat, een van zijn bekendste films, komt dat in de beide hoofdrollen, Al Pacino als agent; Robert De Niro als crimineel, sterk tot uiting.

Ook in andere Mann-films zijn diens helden mannen met een missie. In The Insider lijkt de focus aanvankelijk op tabaks-klokkenluider Russell Crowe te liggen, maar halverwege de film neemt de strijd die journalist Al Pacino moet voeren om de zaak in de publiciteit te houden het verhaal over. In Collateral wordt taxichauffeur Jamie Foxx tegen zijn wil geconfronteerd met de daden van een passagier met een missie (Tom Cruise). Dat maakt krachten in hem los die hem in staat stellen zelf in actie te komen. Soms keert Manns visie zich tegen hem, zoals in Miami Vice dat volledig ontdaan wordt van de glamour en de humor waar de gelijknamige tv-serie (nota bene van Mann zelf) om bekendstaat.

Meer info: Openingsavond ‘Heat & Vice: The Films of Michael Mann

Bron: Holland Film Nieuws