Openingsfilm en competitieprogramma World Cinema Amsterdam

Temblores van Jayro Bustamante opent donderdag 15 augustus de tiende editie van World Cinema Amsterdam, het festival dat al een decennium de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vertoont en dit jaar plaatsvindt van 15 t/m 24 augustus.

Deze film is samen met nog acht films opgenomen in het competitieprogramma, dat wederom de ruggengraat van het festival vormt. Alle negen films komen in aanmerking voor de World Cinema Jury Award, waaraan een prijsbedrag van €5000 verbonden is. Het competitieprogramma, met dit jaar vier films van debuterende regisseurs, is te zien in Rialto en De Balie.

De genomineerden:

  1. Jayro Bustamante voor TEMBLORES (Guatemala, 2019, 107’) openingsfilm en Nederlandse première
  2. Blitz Bazawule voor THE BURIAL OF KOJO (Ghana, 2018, 80’) Nederlandse première*
  3. Lila Avilés voor LA CAMARISTA (Mexico, 2018, 102’) Nederlandse première*
  4. Sofía Quirós Ubeda voor CENIZA NEGRA (Costa Rica, 2019, 82’) Nederlandse première*
  5. Gabriel Mascaro voor DIVINO AMOR (Brazilië, 2019, 100’) Nederlandse première
  6. Yusuf Radjamuda voor MOUNTAIN SONG (Indonesië, 2019, 76’) Europese première*
  7. Wang Quan’an voor ÖNDÖG (Mongolië, 2019, 100’) Nederlandse première
  8. Çağla Zencirci en Guillaume Giovanetti voor SIBEL (Turkije, 2018, 95’) Nederlandse première
  9. Zoya Akhtar voor GULLY BOY (India, 2019, 148’) slotfilm en Nederlandse première

(* debuutfilm)

Filmmakers Jayro Bustamante, Blitz Bazawule, Gabriel Mascaro en Yusuf Radjamuda zijn in ieder geval aanwezig tijdens het festival en beschikbaar voor interviews. Ook Gabriela Cartol, de hoofdrolspeler uit La camarista, zal WCA bezoeken.

Openingsfilm
Het is niet de eerste keer dat een film van Jayro Bustamante het festival opent. In 2015 toonde WCA zijn debuut Ixcanul, winnaar van de Zilveren Beer in Berlijn en Guatemala’s eerste Oscarinzending ooit. Temblores laat zien hoe een familieman heen en weer wordt gesleurd tussen de liefde voor familie, de grenzen van religie en de vrijheid om te kiezen van wie je houdt. De film wordt 22 augustus uitgebracht door Cinéart.

Slotfilm
De Indiase film Gully Boy sluit zaterdag 24 augustus het festival af. Filmmaker Zoya Akhtar brengt een boeiende mix van Bollywood en hiphop in dit kleurrijke maar sociaal-kritische verhaal over een rapper uit een achterbuurt van Mumbai.

Jury
De World Cinema Jury 2019 bestaat uit:
Fay Breeman, manager Hubert Bals Fonds, International Film Festival Rotterdam;
Nia Dinata, gevierd filmmaker en producent uit Indonesië die zich in haar films uitspreekt over gevoelige thema’s als homoseksualiteit, polygamie en immigratieproblematiek;
Hesdy Lonwijk, Nederlandse maker van films, televisieseries en reclames, die zich inzet voor een meer inclusieve filmwereld.

Zaterdagavond 24 augustus wordt voorafgaand aan de vertoning van de slotfilm de prijswinnaar bekendgemaakt.

Bron: World Cinema Amsterdam