Opnieuw internationaal succes voor De Dirigent

De dirigent, de film van Maria Peters over Antonia Brico die als eerste vrouwelijke dirigent een symfonieorkest leidde, doet het internationaal goed. De rechten werden eerder dit jaar al verkocht aan Japan, China, Zuid-Korea en Taiwan. In Canada draait de binnenkort in de bioscoop. En nu is bekend geworden dat de film is gekozen tot openingsfilm van het Chichester International Film Festival (8 tot en met 25 augustus).

Op het Chichester International Filmfestival zal de film op 8 augustus zijn Europese première beleven. Voor de 28e keer wordt dit festival, waar één van Engelands meest bekende actrices Maggie Smith (Downton Abbey, Harry Potter) en regisseur Kenneth Branagh (van o.a. Shakespear’s HENRY V) vice-president zijn, georganiseerd.

Eerder dit jaar werd DE DIRIGENT aan Japan, China, Zuid Korea en Taiwan verkocht. Onlangs was de Aziatische première tijdens het Taipei Film Festival en vanaf 19 juli is de film daar in de bioscopen te zien. Op 10 augustus volgt Korea waar de film tijdens het Jecheon International Music & Film Festival voor het eerst te zien is en vanaf  septemberin de bioscoop. De release in Japan is ook in september en China wordt op korte termijn gepland.

In Canada is de film vanaf dit najaar in de bioscoop te zien. MK2 Mile End is de distributeur die de film zowel in de originele versie als in een Frans gedubde versie zal uitbrengen. In Europa werd de film recentelijk aan Duitsland, Frankrijk, Spanje en Turkije verkocht. De releases in die landen zullen later dit jaar of begin 2020 plaatsvinden.

DE DIRIGENT is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren ’20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde. Scenarist en regisseur Maria Peters:‘Het valt mij op dat bijzondere vrouwen in de geschiedenis makkelijk vergeten worden. Dat was mijn belangrijkste drijfveer om deze film te maken. Het mooiste compliment wat je als regisseur kunt krijgen is dat de film waar je zo hard aan gewerkt hebt, overal gezien en gewaardeerd wordt.’ Danielle Raaphorst:‘Het verhaal van Antonia in DE DIRIGENT en haar strijd om gelijkheid spreekt internationaal aan. Daarnaast straalt de film een luxe uit die aan Hollywoodfilms doet denken.’

DE DIRIGENT is geschreven en geregisseerd door Maria Peters. De hoofdrollen worden vertolkt door Christanne de Bruijn, Benjamin Wainwright en Scott Turner Schofield. De film ging 25oktober 2018 in première in de Nederlandse bioscopen. DE DIRIGENT is een productie van Shooting Star Filmcompany, Dave Schram. De internationale verkoop is in handen van Incredible Film, Danielle Raaphorst.

Bron: Filmkrant / MVSP Publiciteit / Incredible Film