Eye on Sound: Tales of the Future in EYE

Tales of the Future, onderdeel van Eye on Sound, van 29 augustus t/m november in Eye, IJpromenade 1, Amsterdam, informatie en kaartverkoop via: eyefilm.nl/talesofthefuture

Elektronische klanken waren eerst vooral te horen bij populaire sciencefictionfilms uit de fifties (Forbidden Planet). Dat de synthesizer ook kon bijdragen aan sfeer en betekenis van klassieke meesterwerken bleek uit de scores voor Tarkovski’s Solaris en Stanley Kubricks A Clockwork Orange. En niet voor niets dient Vangelis’ score voor Blade Runner nog steeds als inspiratiebron voor electromuzikanten. Tales of the Future laat horen en zien hoe belangrijk de synthesizer is geweest voor de filmmuziek.

Op het programma staan onder andere Forbidden Planet (1956), de eerste film met een volledig elektronische filmscore, Miami Vice (1984) met een optreden van Palmbomen II, Escape from New York (1981) en De lift (1983), met een cult-synthesizerscore van Dick Maas zelf. Thijs Havens en Martin de Ruiter spelen een nieuwe score met synthesizers bij de stillefilmklassieker Zemlja (1930). Electro-artiest Torus vertolkt live zijn score voor Andrej Tarkovski’s klassieker Stalker (1979). Het Belgische Use Knife geven live een electro-twist aan de hallucinerende stille-filmklassieker La coquille et le clergyman (1927). Verder zijn te zien Under the Skin (2013), Drive (2011), Scarface (1983) en The Social Network (2010).

Over Eye on Sound
Met Eye on Sound vestigt Eye de komende jaren aandacht op de relatie tussen beeld en geluid, van de oertijd van de cinema tot nu. Dat betekent een heel seizoen lang aandacht voor: live muziek bij film uit de begintijd van de cinema toen acteurs geen stem hadden, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen – van psychorock tot electro, splinternieuwe scores bij films uit alle hoeken en gaten van de Eye-collectie en volop aandacht voor de vaak jammerlijk veronachtzaamde kunst van het sounddesign.