HAFF en KLIK worden Kaboom Animation Festival

KLIKxHAFF klappen uit de school over hun nieuwe Nederlandse animatiefilmfestival

Na maanden van voorbereiding en anticipatie, staan KLIK Amsterdam Animation Festival en Holland Animation Film Festival Utrecht te popelen om hun nieuwe naam te onthullen: Kaboom Animation Festival. We zijn nog bezig met onze nieuwe visuele identiteit, maar konden niet langer wachten om onze spiksplinternieuwe naam wereldkundig te maken en aanvullende informatie te geven over hoe de eerste editie van Kaboom eruit zal zien.

Kaboom Animation Festival zal van 9 tot en met 17 november plaatsvinden in Utrecht en Amsterdam. Het programma in Utrecht bevat uitsluitend animatie voor kinderen en gezinnen, terwijl de programmering in Amsterdam het beste en nieuwste van een breed scala aan animatie voor volwassenen zal bieden. Ook is er in Amsterdam een speciale focus op industrie-evenementen.

We beginnen 9 november met een kleurrijke, op gezinnen gerichte programmering op verschillende locaties in Utrecht. Zowel jong als oud kan hier vijf dagen lang oog in oog komen te staan met hun favoriete geanimeerde personages – zoals Shaun the Sheep, Wallace & Gromit en Ella, Oscar & Hoo. Ook draaien hier films die alleen in Utrecht te zien zullen zijn. Duik in de wereld van het Koreaanse verhaal The Satellite Girl and Milk Cow (Hyeong-yoon Chang, 2014, ’81), bouw binnen drie dagen een geanimeerde wereld op of ga met het hele gezin op expeditie om de klanken van Utrecht vast te leggen. Zowel kleine als volwassen ontdekkingsreizigers zijn zoet te krijgen in ons Exploration Station en tijdens de workshops, die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen. Daarnaast organiseren we hier de eerste Young Industry Day van Nederland. Mis je kans niet om de nieuwe animatietalenten van Nederlandse kunstacademies te ontmoeten.

Op 13 november verhuizen we het hele festival naar het Westergasterrein in Amsterdam, waar animatie in al haar geuren en kleuren centraal gesteld zal worden. We laten de beste geanimeerde korte films zien die in competitie zijn voor onze awards, we gaan onze nieuwe favoriete Amazon-serie Undone (Hisko Hulsing, 2019) bingen, we luisteren tijdens de Night of Shame naar verhalen over rampzalige animatieprojecten, we vieren 100 jaar Nederlandse animatie en we duiken in de wereld van Koreaanse animatiefilms – zowel klassieke als hedendaagse. Bereid je verder voor op premières, branche-evenementen, internationale sprekers, de awardshow, tentoonstellingen, feesten en nog veel meer. De eerste bevestigde avondvullende films zijn Funan (Denis Do, 2018, 88′), een ontroerend verhaal over lef en opoffering in duistere tijden, en Away (Gints Zilbalodis, 2019, 74′), die in z’n geheel is gemaakt door een 25-jarige Letse animator. Deze hypnotiserende film was een van de winnaars op Annecy en gaat over een jongeman die over een onbekend eiland reist. Ten slotte kunnen we vol trots onze eerste spreker bevestigen: Mike Hollingsworth, de supervising director van BoJack Horseman.

Kaboom in Utrecht 
Datum: 9 – 13 november
Locaties: Louis Hartlooper Complex, Het Huis Utrecht, Kinepolis, Het Utrechts Archief, Bibliotheek Utrecht, (meer TBA)

Kaboom in Amsterdam 
Datum: 13 – 17 november
Locaties: Het Ketelhuis & Machinegebouw op het Westergasterrein

Bron: HAFF & KLIK