Internationale opmars Nederlandse animatie

Van 10 tot 15 juni vond het Annecy International Animation Film Festival plaats in Frankrijk. Annecy is een van de meest belangrijke animatiefilmfestivals ter wereld, en er werden vijf Nederlandse (co)producties geselecteerd: Buñuel in the Labyrinth of the Turtles van Salvador Simo, Intermission Expedition van Wiep Teeuwisse, animatieserie Vos en Haas van Tom van Gestel en Mascha Halberstad, Fraude – Dieselgate van Roman Klochkov en Anna Heuninck en Flow van Adriaan Lokman. Daarnaast werd in de categorie The Big Sleep de onlangs overleden Nederlandse artiest Rosto geëerd met de vertoning van twee van zijn korte animatiefilms: Reruns (2018) en Jona/Tomberry (2005).

De Spaans/Nederlandse coproductie Buñuel in the Labyrinth of the Turtles sleepte op het festival de Mention du Jury en de prijs voor de beste muziek in de wacht. 

Net als op het prestigieuze Cartoon Movie in Bordeaux eerder dit jaar, waren Nederlandse makers, het Filmfonds, Eye International en Animatieproducenten Nederland prominent aanwezig op het filmfestival van Annecy. Er was een ruime presentatie van het Nederlandse aanbod, de projecten werden goed ontvangen en konden rekenen op belangstelling van internationale filmproducenten en pers.

Bron: Nederlands Filmfonds