Jubileum: Ultrakort 10 jaar

Al tien jaar lang organiseert het Filmfonds met partners Pathé en Fonds 21 een competitie voor de realisering van vier Ultrakorte animatiefilms van maximaal twee minuten. Aan de wieg van dit idee stonden toenmalig hoofd animatie Miranda Sloot en Willem Thijssen, intendant animatie. De Ultrakort-films worden in de zomermaanden vertoond in het voorprogramma van grote bioscoopfilms en bereiken op deze manier een breed publiek. Ruim 8,5 miljoen bioscoopbezoekers zagen sinds de start in 2010 één of meer van de 36 Ultrakort-animatiefilms. Daarnaast was er ook artistiek succes. Zo werd A Single Life (Ultrakort 2014) genomineerd voor een Oscar en werd deze week Catastrophe (Ultrakort 2017) uitgeroepen tot Vimeo’s Staff Pick, volgend op de zegetocht van deze Ultrakort langs meer dan honderd internationale filmfestivals. 

Ter ere van het tienjarig-jubileum van dit bijzondere project hebben we alle Ultrakort-animatiefilms verzameld. Je kunt ze hier bekijken!

De nieuwe lichting van 2019 beleefde afgelopen woensdag de première en is binnenkort te zien in de Nederlandse bioscopen.