1.332.000 euro Europese steun voor Nederlandse coproducties

Twee Nederlandse bioscoopfilms, De Wraak van Knor en The Hunter’s Son ontvangen een bijdrage in de productiekosten van Eurimages. Ook drie Nederlands minoritaire projecten, The Users, Karlchen en Sihja zijn gehonoreerd. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages in Genève, Zwitserland besloten.

De Nederlandse animatiefilm De Wraak van Knor, geregisseerd door Mascha Halberstadt, ontvangt  € 280.000 van Eurimages. De film wordt geproduceerd door Marleen Slot van Viking Film, in coproductie met A Private View (BE). 

The Hunter’s Son van Ricky Rijneke ontvangt een bijdrage van € 290.000. De film wordt geproduceerd door Rotterdam Films. Wild at Art (NL), De Wereldvrede (BE), Vintage Pictures (IS) en Balapolis (PL) treden op als coproducent.

Daarnaast worden er drie Nederlands minoritaire coproducties gesteund: The Users van  Ivan Ikić, geproduceerd door Sense Production (RS) in coproductie met Tramal Fims (SI) en het Nederlandse Keplerfilm. De toegekende bijdrage is € 100.000. Karlchen, de animatiefilm van Michael Ekblad krijgt € 262.000. De film wordt geproduceerd door Alexandra Schatz Filmproduktion (DE), in coproductie met Sluggerfilm (SE) en Submarine (NL). Ook Sihja van Marja Pyykkö krijgt een bijdrage. De film is een coproductie tussen Tuffi Films (FI), Windmill Film (NL) en Den Siste Skilling (NO). De toegekende bijdrage is € 400.000.

De animatiefilm Blind Willow, Sleeping Woman, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Haruki Marukami en geregisseerd door Pierre Földes, wordt ondersteund met een bijdrage van € 430.000. De film heeft een Nederlands aandeel, wordt gesteund door het Filmfonds en gecoproduceerd door het Nederlandse An Original Picture. Hoofdproducent van de film is Cinema Defacto (FR), andere co-producenten zijn Miyu Production (FR), Doghouse Films (LU), Micro Scope en Unite (CA).

De volgende deadline voor Eurimages is 22 augustus 2019. Klik hier voor meer informatie. 

Eurimages, het cultuurfonds van de Raad van Europa, werd in 1989 opgericht en telt momenteel 38 van de 47 lidstaten, plus Canada als associate member. Het Nederlands Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.

Bron: Nederlands Filmfonds