SPI International neemt Film1 over

SPI International neemt Film1 over, waarmee Film1 zou blijven bestaan. Dit hebben meerdere bronnen bevestigd tegenover Nederlands MediaNetwerk. Eerder werd bekend dat de huidige eigenaar Sony Pictures Entertainment stopt met de abonneezenders van Film1. Na die aankondiging heeft SPI International het merk Film1 overgenomen en heeft het met distributeurs nieuwe afspraken gemaakt voor continuering van de uitzendingen.

Op welke wijze Film1 precies zal blijven bestaan, is nog niet bekendgemaakt. Thans biedt Film1 vier lineaire zenders en een on demand aanbod dat zowel direct aan consumenten als via distributeurs als Ziggo en KPN wordt aangeboden. Sony Pictures Entertainment kondigde begin mei aan te stoppen in een markt waarin het concurrentie steeds heftiger voelt worden van Netflix, Videoland. Amazon Prime en de aangekondigde nieuwe dienst Disney+. Hierdoor wordt het steeds moeilijker premium-filmrechten te verkrijgen en heeft Film1 te weinig abonnees om onder de Sony-vlag te overleven. 

Hoe SPI International wel in staat zal bliiken om (premium) filmrechten te verkrijgen is niet duidelijk. Film1 bestaat met voorgangers FlimNet en Canal+ sinds 1985. SPI International zou komende dagen een persbericht naar buiten brengen.

Het bedrijf is actief met zenders en on demand aanbod in de genres films, documentaires, games, amusement, erotiek en muziek in met name het oostelijk deel van Europa waaronder Polen, Hongarije, Roemenië, Rusland, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Slovenië, Oekraïne, Turkije en Litouwen. Met name het merk FilmBox is in de genoemde landen relevant. In Nederland is het bedrijf actief met de documentairezender DocuBox, die via enkele distributeurs verspreid wordt. SPI International gebruikt Nederland voor onder andere uitzendlicenties en de juridische vestiging van een aantal entiteiten.

Bron: Nederlands MediaNieuws