Einde voor Sesamstraat

Er gingen al lang geruchten (‘Kids zijn uitgekeken op Sesamstraat) over het einde van Sesamstraat. Het van oorsprong Amerikaanse programma kamp met hoge licentiekosten en lage kijkcijfers. Het programma heeft de kampen met concurrentie van nieuwe kinderzenders zoals Nickelodeon en Cartoon Network, videoplatformen zoals Netflix en Youtube, en daarbij kreeg het een ongunstige plek in de NPO programmering.

Actie van radio-dj’s
Nadat Sesamstraat-acteur Aart Staartjes zich op 18 juni uitsprak over een mogelijk einde van het programma zijn Radio 538-dj’s Coen en Sander een handtekeningenactie gestart voor het behoud van het programma. In hun radioprogramma en via sociale media riepen de twee woensdag mensen op om de actie te steunen.

Geen nieuwe afleveringen
Op 28 juni maakte de NTR bekend dat er geen nieuwe afleveringen van Sesamstraat meer worden gemaakt. Wel zullen oude afleveringen worden herhaald. Als reden wordt gegeven dat een nieuw contract met de Amerikaanse licentiehouder ‘Sesame Street’ geen ruimte meer biedt voor het maken van nieuwe afleveringen. Langere tijd heeft de NTR met het Amerikaanse moederbedrijf Sesame Street gesproken om de licentiefee omlaag te krijgen. Doordat dit niet lukte heeft de omroep besloten om geen nieuwe afleveringen van dit kinderprogramma te maken.

Voormalig NTR-directeur Paul Römer heeft er begrip voor dat er na 43 jaar geen nieuwe afleveringen van Sesamstraat worden gemaakt. “Het is een heel duur contract en duur om te maken. Nou is dat niet het allerergste, want kindertelevisie is belangrijk en mag wat kosten, maar de doelgroep keek bijna niet meer. Dat is een groter probleem dan de kosten”, vertelde Römer maandag in het Mediaforum op Radio 1.

Impact op Nederlandse animatiewereld
Naast Amerikaanse animaties bevat het programma veel originele Nederlandse animaties bij de versjes en liedjes van de Nederlandse schrijvers. Zodoende was het programma een belangrijke opdrachtgever en springplank voor nieuwe animatoren en illustratoren zoals Christa Moesker, Wouter van Reek, Baldr Westein, Saskia van Gerven en Milja Praagman.

Bron: Spreekbuis.nl / https://sesamstraat.ntr.nl/