Documentairereeks Stuk wint Zilveren Nipkowschijf

Stuk, een noodlotsvertelling in vier delen van regisseur Jurjen Blick voor de VPRO volgt het wel en wee van bewoners en medewerkers van revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. Een synopsis die volgens de jury op het eerste oog allesbehalve opwindend of spannend klinkt, maar dat wel degelijk is. De serie over het leven in een revalidatiecentrum is volgens de jury „voor wie er oog voor heeft, bijna een religieuze ervaring”. 

De radioprijs De Zilveren Reissmicrofoon ging naar Mieke van der Weij, die namens Omroep MAX de programma’s Nieuwsweekend op Radio 1 en 4 de Middag op Radio 4 presenteert. 

Presentator Jeroen Pauw werd vorige maand al onderscheiden met de Ere-Zilveren Nipkowschijf. YouTube-serie Joardy Season werd toen eervol vermeld door de vakjury, waarvan NRC-redacteur Hans Beerekamp de voorzitter is.

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit de gezamenlijke Nederlandse mediajournalisten en -critici. In alle bescheidenheid is het volgens velen ook de meest gezaghebbende onderscheiding. Ditzelfde geldt voor De Zilveren Reissmicrofoon, die wordt uitgereikt aan het in de ogen van de jury beste radioprogramma van het jaar.

Bron: NRC/Nipkowschijf