Acht documentairemakers krijgen toekenning uit OASE

Het Nederlands Filmfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds investeren € 64.000 in OASE 2019. De acht documentairemakers die elk een bijdrage van € 8.000 krijgen zijn:

Lisa BoerstraDe blauwe Zee uit mijn Herinnering
Paul CohenEenheid van Plaats
Heinrich DahmsA Maid’s Tale
Eline FlipseMijn Vriend de Premier
Ester GouldFlushing
Diego GutiérrezCoyote’s Place
Renzo MartensDe Postplantage
Masha NovikovaHonderd Jaar Familiegeschiedenis

Het Nederlands Filmfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn in 2013 gestart met OASE, een vrijplaats die door onafhankelijke documentaire regisseurs kan worden aangevraagd om filmplannen te ontwikkelen voor lange documentaires met cinematografische kwaliteit.

OASE stimuleert de ontwikkeling van zogenoemde treatments – de verkorte versie van een script. Op basis hiervan kan de documentairemaker in samenwerking met een producent werken aan de verdere ontwikkeling en eventuele realisering van de documentaire.

De bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds komt vanuit een CultuurFonds op Naam, het Mady Saks Fonds. Dit fonds werd ingesteld door de in 2006 overleden cineaste Mady Saks. 

In 2020 zal er opnieuw één aanvraagronde voor Oase zijn. Aanvragen kunnen uitsluitend bij het Nederlands Filmfonds worden ingediend vanaf januari 2020 tot een nog te bepalen datum in april 2020. De aanvragen worden door de fondsen gezamenlijk beoordeeld. Voor meer informatie over de uiterste aanvraagdatum, richtlijnen en aanvraagprocedure: https://www.filmfonds.nl/nl/film-producties/screen-nl/ontwikkeling/oase.

Bron: Nederlands Filmfonds