Margje de Koning nieuwe artistiek directeur Movies that Matter

Margje de Koning wordt de nieuwe artistiek directeur van Movies that Matter. De Koning, eerder werkzaam bij onder andere EO als hoofdredacteur documentaire, volgt Dirk van der Straaten op en start haar werkzaamheden per 1 september 2019. Samen met zakelijk directeur Ali Remmelts, wordt zij verantwoordelijk voor het jaarlijkse Movies that Matter Festival en de Movies that Matter-programma’s: On Tour, events, educatie en International Support.

Bestuurslid Stichting Movies that Matter, Patrick Lodiers: ” Movies that Matter! Maar wat ook ‘matters’ zijn de mensen die zorgen dat die films het scherm, het voetlicht, het podium en het publiek krijgen dat die films verdienen. Met Margje de Koning als artistiek directeur krijgt het team van Movies that Matter een bevlogen artistiek directeur, die een enorme passie voor films en een warm kloppend hart voor mensenrechten combineert. Wij verwelkomen haar met open armen en zeggen: op naar meer open ogen!”

Margje de Koning: “Na ruim 15 jaar met groot plezier voor IKON en daarna voor EO te hebben gewerkt als onder andere hoofdredacteur documentaire, is het een grote eer om als artistiek directeur van Movies that Matter aan de slag te gaan.
In het huidige tijdsgewricht waar mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en het milieu hoog op zowel de politieke als de maatschappelijk agenda staan, hoop ik een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan de dialoog hierover.
Op zoek gaan naar sterke cinematografische films waar deze thema’s in naar voren komen, zowel nationaal als internationaal, ligt mij na aan het hart. Het aanwenden van mijn opgedane kennis en mijn internationale netwerk voor het festival – waar zowel de hoofdpersonen uit de films en de filmmakers worden gelauwerd en geïnspireerd – is voor mij van grote relevantie. De groei van het festival tot een nog belangrijker, herkenbaar en hoogstaand publieksevenement zie ik als een spannende uitdaging.”

Over Margje de Koning 
Na haar studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) met bijvakken in film en filosofie, regisseert Margje de Koning twaalf jaar documentaires voor onder andere de BBC en verschillende Nederlandse omroepen. Op de Universiteit van Bristol volgde zij de postgraduate opleiding Film, TV & Radio.
In 2004 wordt ze, naast parttime docent aan de UvA op de afdeling Cultuur & Media, eindredacteur voor de documentaire-afdeling bij IKON. Sinds januari 2005 vervult ze de rol van hoofdredacteur Televisie en later ook hoofdredacteur Radio en Nieuwe Media. In 2016 wordt IKON onderdeel van EO en bekleedt Margje de functie van hoofdredacteur documentaire.
Vele nationale en internationale documentaires winnen onder haar eindredacteurschap prijzen waaronder Oscarnominaties voor Five Broken Cameras en Life Animated, Emmy Awards voor No Burkas Behind Bars en Miners Shot Down en een Emmy Award-nominatie voor De wereld volgens Puck.

Bron: Herrie Film & TV/ Movies that Matter