Deze week in EYE

Eye brengt Pim de la Parra’s vijftig jaar oude speelfilmdebuut Obsessions (1969) terug in de bioscoop en besteedt een week lang aandacht aan een van Nederlands meest kleurrijke regisseurs. De la Parra komt vanuit Paramaribo naar Amsterdam en is een hele week in Eye om bij al zijn films met publiek en cast- en crewleden terug te kijken en te vertellen over zijn films tijdens het programma Parra Odyssee. De voorstelling Dirty Picture wordt live muzikaal begeleid door Kevin Toma

Cinema Concert: Sunrise (F.W. Murnau)
The Edge Ensemble en zangeres Elisenda Pujals Picó begeleiden de stille filmklassieker Sunrise (US 1927) van F.W. Murnau met live muziek. Sunrise werd tijdens de eerste Oscaruitreiking in 1929 bekroond met vier Oscars.
Lees meer

Voorpremière Freek + Q&A Freek en Hella
De documentaire Freek van Dennis Alink is als voorpremière te zien met een Q&A met Freek en Hella de Jonge. Met in de film collega’s als André van Duin, Herman Finkers, Jacques Klöters en geliefden.
Lees meer

Première digitale restauratie Obsessions
Hitchcockiaanse thriller, naar scenario van Pim de la Parra, Wim Verstappen en Martin Scorsese, werd aan maar liefst 65 landen verkocht. Openingsfilm van het Pim de la Parra-retrospectief, op 20 juni ingeleid door Pim de la Parra zelf.
Lees meer

Première Der goldene Handschuh
Controversiële nieuwe film over de Hamburgse seriemoordenaar Fritz Honka van regisseur Fatih Akin (Gegen die Wand, Aus dem Nichts). Onderdeel Gouden Beer-competitie van het filmfestival in Berlijn.
Lees meer

Voorpremières Apollo 11 (4K)
Documentaire over de eerste maanlanding maakt gebruik van recent ontdekt, nog niet eerder vertoond 70mm-beeldmateriaal. Een spectaculaire herbeleving van de eerste maanlanding. …een perfecte missie… (De Filmkrant)
Lees meer

Voorpremière Ik ben er even niet
Waar ben je als je er even niet bent? Een hapering van het brein opent de deur naar een rijke binnenwereld, in Maartje Nevejans prettig meanderende documentaire over absence epilepsie, momenten van korte afwezigheid.
Lees meer

Verkoop gestart director’s cut Woodstock
Vandaag is de verkoop begonnen van de éénmalige voorstelling van de director’s cut (224 min., waarvan 45 min. nieuwe beelden) van Woodstock op 18 augustus, precies 50 jaar na het legendarische muziekfestival.
Lees meer