Het gaat beter met diversiteit in Nederlandse speelfilm
Er wordt veel gepraat over diversiteit in film. Maar er verandert ook echt wat, zo blijkt uit onderzoek naar Nederlandse films sinds 1999. Kaskrakers worden geleidelijk minder wit.
Het stimuleren van ‘diversiteit’ is sinds kort zelfs een van de hoofddoelen van het Nederlands Filmfonds. Maar levert al dat gepraat wat op? Wordt film minder wit? Brandpunt+ dook, in samenwerking met Filmvandaag.nl, in de cijfers. Aan de hand van de jaarlijkse hitlijstjes van de filmindustrie selecteerden we de tien best bezochte films van elk jaar sinds 1999. Op IMDB keken we wie de belangrijkste rollen speelden: zo’n 1.200 acteurs in bijna 160 films. (De cijfers vind je hier. Een uitleg van de methodes hier.)
Belangrijkste conclusies: het percentage niet-witte acteurs in Nederlandse kaskrakers is sinds de eeuwwisseling meer dan verdubbeld. In 2017, het meest recent jaar uit ons onderzoek, was bijna 20% van alle prominente acteurs in kaskrakers niet-wit. Alhoewel het met ups en downs gaat, is daarmee op het witte doek een situatie ontstaan die behoorlijk lijkt op de Nederlandse samenleving als geheel. Dat betekent niet dat de hele filmwereld in een klap representatief is geworden, integendeel. Off-screen is de situatie bijvoorbeeld aanmerkelijk anders: regisseurs van top-10 films zijn in overweldigende meerderheid wit (98%). Hoofdrollen gaan ook relatief vaker naar witte Nederlanders en films met meer witte acteurs hadden gemiddeld een hogere recette.
Lees verder: ‘Diversiteit in film: dit is wat er echt aan de hand is’
Bron: NPO Brandpunt+