DocuLab Suriname

Amstelfilm brengt DocuLab Suriname uit. Deze collectie documentaires, heeft als doel het stimuleren van een documentaire cultuur in Suriname ter gelegenheid van 40 jaar onafhankelijkheid.

vanaf 13 juni 2019 in de bioscoop

De documentaires leveren een mooie inkijk in het Suriname van nu. Ze gaan over cultuur, muziek, het binnenland, de stad, de geschiedenis en het milieu. Ze zijn mooi, intens en Suriname is in alle zes verhalen prachtig in beeld gebracht.

Surinaamse aankomende filmmakers zijn uitgedaagd en aangespoord om een projectplan in te dienen dat – op een beeldende, boeiende en aansprekende wijze – een voor hen belangrijke vertelling tot een levend beeld maakt.

Suriname heeft een rijke historie en kent vele culturen met een grote eigenheid. De diversiteit van Suriname is een vaak aangehaalde kwaliteit. Veel van wat zich heeft afgespeeld en zich nog afspeelt en ontwikkelt, is verborgen voor grote delen van onze gemeenschap. Dit kan tot leven worden gebracht op het grote witte doek of op de intiemere tv in huiselijke kring.

Je kan toch lezen…, regie: Ananta Khemradj
Ananta (27) vraagt zich af waarom ze zo weinig weet over de roerige jaren ’80 in Suriname. Is het belangrijk om die geschiedenis te kennen? Of helpt het de Surinaamse samenleving juist verder om het er maar niet over te hebben, en vooruit te kijken?

I Am a Village, regie: Ginny Roos
Wordt deze charismatische Kapitein van het Inheemse dorp ‘Gran Kreek’ met 600 inwoners de volgende President van Suriname? Voordat ze haar volk kan verenigen moet Angelique een persoonlijke kwestie oplossen…

Hidden World, regie: Kenrich Cairo
Vader Amoksi heeft de gave om in het afgelegen Marron-dorp ‘Akuyutu Kondre’ in contact te treden met de doden wereld. De doden rituelen dienen daarbij strikt nageleefd te worden om niet met de voorouders in conflict te geraken. Maar Amoksi is oud, en het wordt tijd om zijn kennis over te dragen aan zijn zoon, maar die heeft alleen maar interesse in zijn iPhone…

The Sea Washes over Me, regie: Nancy de Randamie
Als er niet snel iets gebeurt zal Suriname op korte termijn te maken krijgen wat watersnoodrampen. Maar wat is de beste aanpak?

Kownu Oloisi Lasi, regie: Rosita Leeflang
Staat de ‘Kaseko Jazz’ op het punt verloren te gaan of kunnen we nieuw leven blazen in deze typisch Surinaamse muziek?

Frits de Gids, regie: Tessa Leuwsha
Watsy (22) probeert de mooie Amelia het hof te maken, geheel volgens de tradities van zijn Marron-dorp. Deel van die traditie is dat je minstens twee vrouwen trouwt. Maar Watsy heeft moderne Westerse ideeën over romantische liefde, en één vrouw lijkt hem al hoofdpijn genoeg. Waarom ‘twee pakket hoofdpijn’?

Bron: Amstelfilm