Nederlandse film in Cannes

Van 14 tot 25 mei vond het Cannes International Film Festival plaats. Het Nederlandse paviljoen SEE NL was tijdens het festival het centrum voor de promotie van de Nederlandse film en Nederland als productieland.

Take Me Somewhere Nice van Ena Sendijarevic werd voor uitverkochte zalen vertoond in het programma L’ACID. De organisatie selecteerde uit honderden films negen onderscheidende titels van onafhankelijke filmmakers, die een betere verspreiding verdienen.

Daarnaast werden er verschillende Nederlandse minoritaire coproducties geselecteerd voor het festival, Sem Seu Sangue (Sick, sick, sick) van Alice Furtado (NL Producent: BALDR Film, Frank Hoeve en Katja Draaijer, VFX: Shosho Rotterdam, Postproductie Beeld: Storm Post Production, Colorgrading: Remi Lindenhovius) en That Which Is To Come is Just A Promise van Flatform (NL Producent: seriousFilm, Marc Thelosen en Koert Davidse, compositing & VFX Stereomatrix: Reinier van Brummelen & Neda Gueorguieva, sound design: Wiebe de Boer) draaiden in de Quinzaine des Réalisateurs.

Ook werden drie Nederlandse makers uitgenodigd om hun nieuwe projecten in Cannes te presenteren: Jaap van Heusden met In Alaska, Aboozar Amini met Ways to Run en Elbert van Strien met Marionette waren geselecteerd voor respectievelijk Cinefondation L’Atelier, Cinefondation La Residence en Buyers Showcase: Frontieres Platform.

Industry VR, Take Me Somewhere Nice
Industry VR, het project dat vorig jaar tijdens IDFA de Filmfonds DocLab Interactive Grant toegekend kreeg, werd vertoond in de selectie van het 2019 Cannes XR programma. Lees hier het interview met Corine Meijers van producent Submarine over dit bijzondere VR-project.

Tijdens het festival werd bekendgemaakt dat de projecten Shanghai Youth van de Chinese filmmaker Wang Bing (NL Producent: Volya Films) en Anatomy of Time van de Thaise filmmaker Jakrawal Nilthamrong (NL Producent: Sluizer Film Productions), gesteund worden in het kader van het NFF + HBF Co-Production Scheme. Journalist Nick Cunningham sprak met Fay Breeman van het Hubert Bals Fonds en Doreen Boonekamp over dit succesvolle samenwerkingsproject. Lees het interview hier.

Het Fonds organiseerde onder meer ter versteviging van het coproductienetwerk van de Nederlandse filmsector een event met producenten en fondsen uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Lees hier meer over dit event. De fondsen van het Verenigd Koninkrijk nodigden op hun beurt Nederlandse producenten uit voor een netwerkevenement.

De regionale filmfondsen in Duitsland organiseerden een networking breakfast met fondsen en producenten in de Benelux. Het Nederlands Filmfonds en de Mitteldeutsche Medien Förderung (MDM) bespraken daar onder meer de uitbreiding van de samenwerking met andere regionale fondsen.

Ook was het Fonds dit jaar partner van de Producers Network, en hostte het de Producers Network Breakfast met vijf Nederlandse Spotlight producers: Christine Anderton (Halal), Janneke Doolaard (DOXY), Chantal van der Horst (Column Film), Fleur Knopperts (Volya Films) en Harro van Staverden (Phanta Basta!).

De Netherlands Film Commission ontving in het SEE NL paviljoen een groeiend aantal buitenlandse producenten die werden geïnformeerd over de Netherlands Film Production Incentive. Naast de bijzondere locaties wekt Nederland als filmproductieland veel interesse door de professionele en betrouwbare workforce, waardoor niet alleen nieuwe producenten worden aangetrokken, maar er ook veel terugkeren. De Film Commissioner organiseerde daarnaast tijdens het festival twee verschillende netwerk- en kennisevents voor jonge talenten en filmmakers vanuit de gehele wereld.

Op zaterdag 18 mei vond de vergadering van de EFADs plaats, de associatie van nationale filmfondsen uit 31 landen in Europa. Op de agenda stonden onder meer de gezamenlijke strategie in Europa ten aanzien van de implementatie van nieuwe richtlijnen waaronder de Audiovisual Media Services Directive en afstemming met het Verenigd Koninkrijk in het kader van Brexit.

Producer on the Move
Joram Willink van BIND was dit jaar door European Film Promotion geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen als Producer on the Move in Cannes.

Bron: Nederlands Film Fonds