Deze week in EYE

Zondagavond om 20.00 is de feestelijke openingsavond van de nieuwe tentoonstellingWilliam Kentridge – Ten Drawings for Projection in aanwezigheid van de kunstenaar. Deze tien werken betekenden voor Kentridge de grote doorbraak in de internationale kunstwereld. De werken belichten de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika. Het uitgebreide openingsprogramma met o.a. een workshop houtskool tekenen, een optreden van danseres en choreograaf Dada Masilo, DJ’s en een mooi zaalprogramma over de representatie van (Zuid-)Afrika in kunst wordt georganiseerd door Eye EXPOSED, de community voor jonge cultuurliefhebbers van Eye.
De tentoonstelling vindt plaats tijdens het Holland Festival (29 mei – 23 juni, Amsterdam), waarvoor William Kentridge optreedt als Associate Artist.

Opening tentoonstelling William Kentridge
De Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge schonk 10 Drawings for Projection(1989-2011) aan het filmmuseum. De films, die de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika belichten, zijn als grote installatie te zien in Eye.
Lees meer

Eye on Art: Een avond in Joburg
Filmcriticus en -docent Gawie Keyser, geboren in Zuid-Afrika, praat over de verbeelding van Zuid-Afrika in het werk van William Kentridge, wiens werk nu tentoongesteld is in Eye. Met een selectie van zes werken.
Lees meer

Gerestaureerde klassieker Dr. Strangelove
De klassieker Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (US/GB 1963) van Stanley Kubrick is digitaal gerestaureerd (4K). De film met Peter Sellers werd genomineerd voor vier Oscars.
Lees meer

Premièreweek The Wild Pear Tree
Nieuwe film van de Turkse regisseur en Gouden Palm-winnaar Nuri Bilge Ceylan (Winter Sleep, Once Upon a Time in Anatolia). The Wild Pear Tree was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes.
Lees meer

Première The Fall of the American Empire
Met The Fall of the American Empire voltooit Denys Arcand (Le Déclin de l’empire Américan en Oscar-winnaar Les Invasions Barbarares) een trilogie die diep in de westerse samenleving, haar waarden en haar zeden doordringt.
Lees meer

Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF)
Eye is een van de locaties van de 5e editie van het ASFF, met in Eye de voorpremière van Dominga Sotomayor Castillos Tarde para morir joven en twee films van Isaki Lacuesta: La leyenda del tiempo en Entre dos aguas.
Lees meer