Cultuur in de Europese Verkiezingen

Morgen zijn in Nederland de Europese Parlementsverkiezingen. Europarlementariërs hebben veel invloed op hoe de komende EU-programma’s en budgetten eruit zullen zien. Over deze programma’s die van 2021 tot 2027 zullen lopen, wordt eind dit jaar besloten.

EU van belang voor Nederlandse kunst en cultuur
Het Europees Parlement heeft bijvoorbeeld gestemd voor een verdubbeling van het budget voor Creative Europe – het programma specifiek voor de cultuursector. Om dit waar te maken is uw stem belangrijk. Daarnaast zijn veel Nederlandse cultuurinstellingen zeer actief in Europa en maken veel gebruik van samenwerkingsprogramma’s die Europa biedt. Dit is voor Nederland van belang om kennis te delen, de positie van Nederlandse kunst en cultuur in Europa te verstevigen en netwerken en impact te vergroten. Lees ook het bericht dat DutchCulture hierover publiceerde. Stem daarom morgen!

Overzicht standpunten politieke partijen
Wilt u een idee hebben over hoe cultuur wordt gedacht door Nederlandse politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s voor het Europees Parlement? Lees HIER een overzicht, opgesteld door European Cultural Foundation.

Brief van Europaplatform
European Cultural Foundation, Culture Action Europe en Kunsten ‘92 hebben onlangs het Europaplatform opgericht, om te reflecteren op de wijze waarop het EU-beleid werkt voor de culturele sector in Nederland en hoe de aansluiting van EU-beleid op Nederlands beleid met betrekking tot cultuur kan worden verbeterd. Hierbij gaat het zowel om Creative Europe, als ook andere EU-programma’s, zoals Horizon 2020, Erasmus+, mobiliteitsprogramma’s en de structuurfondsen. De cultuursector heeft in een brief aan minister van Engelshoven het belang van Europese programma’s en middelen voor cultuur benadrukt.

Lees de brief van het Europaplatform aan Minister van Engelshoven HIER

De brief is ondertekend door het Europaplatform, bestaande uit: Boekmanstichting, Bond Heemschut, Culture Action Europe, DutchCulture, European Cultural Foundation, Eurosonic Noorderslag, If I can’t dance, I don’t want to be part of your revolution, Kunsten ’92, LKCA, Paradiso, Re-Imagine Europe, Rietveld Academie, Theater Rotterdam, VandeJong Creative Agency, Waag – Technology & Society.

Bron: Kunsten ’92