Nieuwe Nederlandse speelfilms Mijn Vader is een Vliegtuig en Mascotte geselecteerd voor Dutch Crossover

In het kader van het project Dutch Crossover zijn de speelfilms Mijn Vader is een Vliegtuig en Mascotte geselecteerd. Beide projecten ontvangen de maximale realiseringsbijdrage van € 850.000 van het Nederlands Filmfonds.

Mascotte 
Scenario: Remy van Heugten
Regie: Gustaaf Peek, naar een idee van Remy van Heugten
Producent: BIND
Logine: Wat krijg je, wanneer je gelooft dat kapitalisme alles oplost, je de media op hun woord gelooft? Wanneer je denkt dat geluk voor mooie mensen is en de witte man het toppunt van de schepping? Dan krijg je Jerry. En Jerry is boos.

Remy van Heugten en Gustaaf Peek maakten eerder samen met productiemaatschappij BIND Gluckauf (2015), die in de Tiger competitie op IFFR 2015 de wereldpremière beleefde en in dat jaar de vier belangrijkste Gouden Kalveren won. Met de film, die volledig in Limburgs dialect is gesproken, maakte Van Heugten zijn debuut als auteursregisseur. Mascotte werd eerder ondersteund met een ontwikkelingsbijdrage van het Filmfonds.

Mijn Vader is een Vliegtuig
Scenario: Maaik Krijgsman
Regie: Antoinette Beumer
Producent: Topkapi Films
Logline: Als Eva’s moeder overlijdt, blijkt haar leven te zijn gebouwd op leugens en geheimen. De angst dat Eva net als haar vader haar verstand zal verliezen neemt bedreigende proporties aan. Ze begint een zoektocht naar haar verleden om haar angsten te kunnen beteugelen.

Mijn Vader is een Vliegtuig is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van regisseur Antoinette Beumer. Beumer regisseerde eerder onder meer de box office successen De Gelukkige Huisvrouw (2010) en Soof (2013). Scenarist Maaik Krijgsman schreef mee aan de serie Vechtershart (2015 en 2017) en regisseerde recentelijk de succesvolle documentaireseries Langs de Oevers van de Yangtze en Door het Hart van China.

Met Dutch Crossover ondersteunt het Filmfonds de productie van auteurfilms met culturele waarde die de potentie hebben om een bioscooppubliek van minimaal 50.000 mensen te bereiken én zich internationaal te onderscheiden. De eerstvolgende indiendatum is in het voorjaar van 2020.

Andere eerder gesteunde filmprojecten zijn: Nr 10 (regie en scenario Alex van Warmerdam, producent Graniet Film), Layla M. (regie Mijke de Jong, scenario Jan Eilander en Mijke de Jong, producent Topkapi Films),  Tonio (regie Paula van der Oest, scenario Hugo Heinen, producent NL Film & TV) Tulipani (regie Mike van Diem, scenario Peter van Wijk, producent Fatt Productions), Brimstone (scenario en regie Martin Koolhovenproducent N279 Entertainment), Beyond Sleep (scenario en regie Boudewijn Koole,  producent KeyFilm), Bram Fischer (scenario en regie Jean van de Velde, producent Cool Beans), Dorst (regie Saskia Diesing, scenario Saskia Diesing en Esther Gerritsen, producent KeyFilm), Bloody Marie (scenario en regie Guido van Driel, producent Familly Affair Films).

Bron: Nederlands Filmfonds