Nederlandse films en filmmakers reizen af naar China

Dit jaar vond van 13 tot 20 april de negende editie van Beijing International Film Festival (BJIFF) plaats. Tijdens dit festival werden zeven Nederlandse (co)producties vertoond. In het kader van Shared Stories reisde daarnaast een Nederlandse delegatie filmmakers af naar het festival voor de Sino-Dutch Children’s Film Summit 2019.

De Nederlandse minoritaire coproductie Tehran, City of Love van Ali Jaberansari, gecoproduceerd door Viking Film (NL) werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie, en maakte kans op de Tiantan Award. De film beleefde de wereldpremière op het BFI London Film Festival in oktober 2018, en draaide daarna onder meer op IFFR. De film vertelt het verhaal van een ex-kampioen bodybuilding, een schoonheidsspecialiste met overgewicht en een religieuze zanger, die alledrie maar naar een ding verlangen: de liefde.

In de sectie Panorama: The Belt and Road was er een speciaal programma voor de Nederlandse kinderfilm, waarin vier Nederlandse kinderfilms werden vertoond: Wiplala (Tim Oliehoek, Bosbros), Dikkertje Dap (Barbara Bredero, Lemming Film), Meester Kikker (Anna van der Heide, BosBros) en Meesterspion (Pieter van Rijn, PV Pictures).

Twee prijswinnende, minoritair Nederlandse coproducties draaiden in Panorama: Vision: Lukas Dhont’s debuutfilm Girl (NL coproducent Topkapi Films) en Rojo van Benjamín Naishtat.

Shared Stories
Onder de noemer van Shared Stories vond tijdens het festival de Sino-Dutch Children’s Film Summit 2019 plaats. Shared Stories is een overkoepelende naam voor een reeks van activiteiten die plaatsvinden in het kader van het het coproductieverdrag dat in oktober 2015 tussen Nederland en China werd gesloten. Shared Stories draait om professionele uitwisseling, met als doel overeenkomsten en verschillen in “storytelling” voor kinderen in China en Nederland te onderzoeken, alsook best practices te delen, om de productie van kwaliteitsfilms voor kinderen te stimuleren die een publiek in Nederland en China aanspreken. Tijdens de Summit werd actief genetwerkt door Nederlandse en Chinese makers; zowel films die al zijn gerealiseerd werden gepresenteerd en besproken als ook nieuwe projecten die nog in ontwikkeling zijn.

Nederlandse films op het witte doek
Naast de groeiende ambities voor Nederlands-Chinese samenwerking aan nieuwe filmproducties, is er ook toenemende belangstelling voor Nederlandse films in festivalprogrammering en voor reguliere uitbreng van Nederlandse films op het witte doek. Prooi van Dick Maas ging er onlangs succesvol in première, en ook De Dirigent van Maria Peters en Dikkertje Dap van Barbara Bredero zijn binnenkort in de Chinese bioscopen te zien.