Deze week in EYE

In het openbare filmcollege This Is Film! Film Heritage in Practice presenteren Francesca Hecht en Laura Holtorf (Wim Wenders Foundation) de digitale 4K-restauratie van Wenders’ Der Himmel über Berlin.

Voor bezoekers met een tentoonstellingskaartje biedt Eye komende zondagmiddag een gratis rondleiding aan door de tentoonstelling A Tale of Hidden Histories (dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00).

De Taartrovers organiseren in de meivakantie, tot en met zondag, dagelijks filmvoorstellingen en activiteiten in de Speeltuin van de Verbeelding.

Shell Shock: De kracht van verhalen
Q&A met regisseur Monique Verhoeckx na haar film Flat Earth; lezing schrijver Kader Abdolah bij Hiroshima mon amour; theatermaker Mirthe Frese speelt Retourtje Polen; inleiding psychiater Aram Hassan bij New Homeland.

Eye on Art: Chia-Wei Hsu – Shorts
Avond rond de korte films van de Taiwanese kunstenaar Chia-Wei Hsu, van wie werk wordt gepresenteerd in de tentoonstelling A Tale of Hidden Histories. Inleiding door de Taiwanese filmresearcher Chia-Wei Tung.

De stilte rond Christine M. met Q&A
In de reeks Restored and Unseen en als vooruitblik op de Eye International Conference 2019.spreekt hoogleraar filmwetenschap en Eye Scholar in Residence Patricia Pisters met Marleen Gorris over haar filmcarrière.

This is Film!: Der Himmel über Berlin
Giovanna Fossati (Eye’s Chief Curator en UvA’s Professor Film Heritage) spreekt voorafgaand aan de digitale 4K-restauratie van Der Himmel über Berlin met Francesca Hecht en Laura Holtorf van de Wim Wenders Foundation.

Luis Buñuel-films bij nieuwe animatie
N.a.v. Salvador Simó’s nieuwe film Buñuel in the Labyrinth of the Turtles (ook op Picl) vertoont Eye zijn klassiekers Las Hurdes en L’âge d’or. Een avant-gardeklassieker en een documentaire die door Franco in de ban werd gedaan.

4K-restauratie Fail-Safe van Sidney Lumet
Meesterverteller Sidney Lumet (12 Angry Men) waarschuwt tegen de technologie die zijn eigen, desastreuze gang kan gaan. Digitaal gerestaureerde klassieker (4K) uit 1964 met o.a. Henry Fonda, Walter Matthau en Larry Hagman.

Premières Anna’s War en Mirai
De Russische film Anna’s War van Aleksey Fedorchenko gaat in première (ook Engels ondertiteld) evenals de voor een Oscar en een Golden Globe genomineerde Japanse familieanimatie Mirai van Mamoru Hosoda. Ook op Picl.

Bron: EYE