NRC over de macht van de netmanagers

NRC berichtte afgelopen week opnieuw over de macht van de netmanagers: “Netmanagers moeten het profiel van de zender bewaken, maar mogen zich niet met de inhoud van programma’s bemoeien. Dat laatste doen ze wél, en in vergaande mate.”

De Geschillencommissie van de Publieke Omroep onderzocht hoe de netmanagers bij de radio te werk gaan, en is kritisch. Het advies is door de NPO niet openbaar gemaakt. NRC kreeg het in handen. De commissie – ex-staatssecretaris Medy van der Laan, oud-raadsheer Teun de Vries en hoogleraar bestuursrecht Willemien den Ouden – bekeek in april 2018 een zaak van AVROTROS. Die had bezwaar tegen besluiten van de netmanagers van Radio 1 en 2. Volgens de commissie overtrad de NPO mogelijk zelfs de wet door een gebrek aan openheid over de „verdelingsprocedure” en de „criteria” bij het toe- en afwijzen van zendtijd en geld. Met name de mogelijkheden tot informele communicatie tussen netmanagers en omroepen zijn de commissie een doorn in het oog: „Onduidelijk is welke elementen in die overleggen het besluitvormingsproces beïnvloeden.”

Lees het volledige artikel van Joep Dohmen: ‘De macht van de netmanager reikt helemaal tot aan de presentator’ (23-4-2019)