Dutch Academy For Film breidt uit met filmmakers met TV-credits en Industry-leden

De Dutch Academy For Film heeft de voorwaarden om lid te kunnen worden aangepast. Naast filmmakers van speelfilms en lange documentaires zijn makers met credits voor televisiedrama en -documentaire en andere ervaren professionals welkom als lid.

Sinds de oprichting in 2013 zijn 350 filmmakers die hun sporen hebben verdiend, lid geworden van de DAFF. Alle disciplines zijn hierbij vertegenwoordigd, van acteur tot producent, van scenarioschrijver tot regisseur, van production designer tot cameramensen. Ze zetten zich met hun expertise en kennis in om de zichtbaarheid van de Nederlandse film en filmmakers te vergroten én de artistieke kwaliteit van de films te verhogen.

Een belangrijke taak van de DAFF-leden is het stemmen voor de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren (speelfilms en lange documentaires). Hierbij werkt de DAFF samen met het Nederlands Film Festival. Net zoals bij de Oscars (VS), de Bafta’s (UK), de Césars (Frankrijk) en de Lola’s (Duitsland) zijn de DAFF-professionals stemgerechtigd. Zij zijn het die de winnaars van de grote Nederlandse filmprijzen in dertien categorieën kiezen.

De DAFF is lid van FAN of Europe, het netwerk van nationale film academies en de European Film Academy.
Zoals in vele van deze Academies gebruikelijk, is het DAFF-lidmaatschap nu uitgebreid met professionals uit de TV-wereld en een zogeheten ‘Industry’-sectie. De DAFF speelt, door filmmakers met TV-credits in aanmerking te laten komen voor lidmaatschap, in op de toename van hoogwaardige TV-series en -documentaires.

Bobby Boermans, regisseur van o.a. tv-producties Mocro Maffia en Nieuwe Buren, producent en lid van EFA, en bestuurslid voor de sectie Regie van de DAFF laat weten: “Veel jonge televisiemakers vinden werk in de commerciële wereld. Uit ervaring weet ik dat het ontzettend lastig is om dit te blijven combineren met eigen projecten en ik zie het als onze taak vanuit de DAFF om deze makers te stimuleren zich te blijven ontwikkelen als onafhankelijke maker.”

Daarnaast kunnen professionals die al lange tijd toonaangevend werkzaam zijn in de audiovisuele industrie, zoals distributeurs, agenten en exploitanten nu lid worden. Zij vallen binnen de zogeheten ‘Industry’-sectie.

Vanessa Henneman, CEO van Henneman Agency en bestuurslid van de European Film Academy, is erg blij met dit besluit: “Ik heb enige tijd geleden bij de DAFF aangegeven zelf ook graag lid te willen worden. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor collega’s in het vak die direct betrokken zijn bij de filmmakers, is het belangrijk mee te kunnen praten, ideeën te kunnen opperen en uit te wisselen. We hebben allemaal hetzelfde belang, namelijk een plek creëren waarin onze talenten kunnen floreren en jong talent zich kan ontwikkelen.”

Voor Ido Abram, Adjunct-directeur EYE Filmmuseum, geldt hetzelfde. “Ik word graag lid van de DAFF”, zegt hij. “Wij werken met veel plezier met en voor filmmakers. Zo blijven wij als filmmuseum en ‘huis voor de film’ altijd op de hoogte van de wensen, de knelpunten en nieuwe mogelijkheden in de filmindustrie. Samen met de filmmakers kunnen we grotere stappen zetten.”

Door deze veranderingen waarborgt de DAFF een nog betere en meer diverse vertegenwoordiging van de sector. Alle nieuwe leden die zich voor eind mei aanmelden, zijn in de gelegenheid nog dit jaar mee te stemmen binnen de Gouden Kalf Competitie.

Lees hier meer over DAFF en het lidmaatschap

Bron: Ingeborg Tuinman Publicity