Verslag NBF Netwerkborrel 15 april: Highlights NAB 2019

Afgelopen maandag vond de maandelijkse NBF netwerkborrel in De Kring weer plaats. Deze week stond de avond in het teken van de NAB-show in Las Vegas, ‘s werelds belangrijkste beurs op het gebied van audiovisuele techniek. Guy Molin, bestuurslid bij de NBF, praatte de aanwezigen bij over de belangrijkste onthullingen van dit jaar.

8K was dit jaar overduidelijk hoofdthema. Onder anderen Ikegami, Panasonic en Blackmagic Design onthulden dit jaar hun nieuwste camera’s met deze technologie. Verschil met vorig jaar is dat de techniek nu een stuk betaalbaarder wordt. Blackmagic Design presenteerde tevens een Multiview systeem dat volledig 8K weergeeft; een primeur.

Alomtegenwoordig waren ook de 8K-ledschermen. Guy’s Favoriet: het exemplaar van Sony Bravia. Deze kan bijna net zo zwart als OLED en gaf overduidelijk het mooiste beeld.

Ook op projectiegebied is er het afgelopen jaar het een en ander gebeurd. Zo presenteerde Canon een DLP laserprojector in 4k voor slechts 6000 euro. Een doorbraak.

Nog iets baanbrekends: lichtpanelen van textiel. Dat houdt in ; LED-lampjes op een stuk stof, die prachtig licht geven en dus ontzettend makkelijk te vervoeren en op te bergen zijn. Ontwikkeld door diverse merken.

SmallHD komt verder met een serie nieuwe cameramonitors waar je geen armpje meer voor nodig hebt, maar die je direct in elke gewenste hoek op je camera kunt plaatsen. Uiteraard heeft Lilliput alweer een knockoff-versie in de pijpleiding.

Sony liet daarnaast een klein doosje zien, volledig AI, gekoppeld aan een PTZ-camera, die kan key-en en op basis van gezichtsherkenning het gefilmde subject volgt. Het bijzondere eraan; het maakt niet uit voor wat voor achtergrond de gefilmde persoon staat, of hoe veel personen zich er in beeld bevinden.

Andere opmerkelijke zaken: een PL Mount (oorspronkelijk ontwikkeld door Arri) op een lens van Canon, en een 180-gradencamera van Gopro.

Al met al werd er genoeg stof tot napraten gepresenteerd, en in het café van de kring werd dan ook nog lang geborreld. Zet de borrel van maandag 27 mei alvast in je agenda, het onderwerp volgt snel.