VRIJ van Daniel Krikke winnaar derde editie KRO-NCRV documentaire wedstrijd

Daniel Krikke is de winnaar van de KRO-NCRV documentaire wedstrijd met als thema ‘De Ander als Vijand’ met zijn filmplan VRIJ. De documentaire volgt de ex-gedetineerde Bruce (27) die na een jarenlang verblijf op internaten en in detentie zijn leven op de rails probeert te krijgen. Filmmaker Krikke en zijn producent Worldvisuals Film winnen 125.000 euro om hun filmplan te realiseren.

De oproep een filmplan in te sturen over het thema ‘De Ander als Vijand’ heeft maar liefst 31 plannen opgeleverd. De jury was verrast door de grote hoeveelheid voorstellen waarin het thema van verschillende kanten werd benaderd. Het winnende filmplan imponeerde door gelaagdheid en diepgaande research. Filmmaker Daniel Krikke werkt al jaren gepassioneerd met gedetineerden en ex-gedetineerden en heeft een bijzondere band opgebouwd met zijn filmpersonage. De 27-jarige Bruce is uit de gevangenis ontslagen en woont in een benauwde kelderruimte bij zijn ouders. Hij vecht tegen het beeld dat anderen van hem hebben en tegen zichzelf. Zijn worsteling toont aan dat de grootste vijand wellicht in onszelf verborgen zit. Met het prijzengeld van 125.000 euro kan Daniel Krikke samen met producent Worldvisuals Film het plan verder ontwikkelen en realiseren.

Het is de derde keer dat KRO-NCRV 2Doc een documentaire wedstrijd uitschrijft met als doel om maatschappelijke documentaires op de kaart te zetten en nieuwe verhalen, andere vormen en samenwerkingsverbanden te vinden. KRO-NCRV gelooft in een liefdevolle samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken. Het winnende filmplan past goed bij dit streven. De jury bestond uit Jasmijn Schrofer, Michiel Brongers en de eindredactie van KRO-NCRV 2Doc.

Bron: KRO-NCRV