Twee korte films van Nederlandse regisseur Fokke Baarssen vallen in de prijzen in Amerika

ASBURY PARK, NEW JERSEY – Twee korte films van de Nederlandse regisseur Fokke Baarssen zijn in de prijzen gevallen tijdens het Garden State Film Festival, het grootste filmfestival van de staat New Jersey in de VS. Swung, over een man die zijn vrouw verlaat en intrekt bij zijn moeder en erachter komt dat ze een swinger is, won in de categorie Best Comedy Short. Baarssen’s korte film Missed, een drama over een verstoorde relatie tussen een conservatieve vader en homofiele zoon, won de prijs voor Best Narative Short, de prestigieuze prijs voor Beste Korte Film van het festival.

Het toonaangevende Garden State Film Festival is gericht op onafhankelijke films. Uit 245 vertoonde films werd Missed gekozen tot Best Narrative Short en Swung won in de categorie Best Comedy Short. Dat twee verschillende films van dezelfde maker winnen is uniek. Baarssen zag de winst dan ook niet aankomen en miste zelfs de awards-ceremonie: ‘Ik moest de avond van de awardshow het vliegtuig pakken naar Zurich, waar ik begin aan de productie van een documentaire. Toen ik geland was en mijn telefoon aandeed, stroomden de app’jes en sms’jes binnen. Ik geloofde mijn ogen niet’, aldus Baarssen.

Fokke Baarssen werkt als regisseur afwisselend in de VS en Europa. Zijn korte film Swung werd opgenomen in New Jersey, terwijl Missed in de woestijn van Californië werd opgenomen. Dat zijn Amerikaanse films nu ook succes oogsten, maakt hem trots: “Eerlijk gezegd vind ik het in Nederland lastiger om films van de grond te krijgen dan in Amerika. Dat mijn films daar nu ook succes hebben is voor mij de bevestiging dat ik het daar vaker moet proberen.” Missed won ook al in de categorie Best Film bij het Canada Shorts Festival, terwijl zijn vorige film Match vier internationale filmprijzen won, onder andere op het Barcelona Film Festival en de International Film Awards in Berlijn.

Fokke Baarssen
Fokke Baarssen (33) is filmmaker en regisseur en werkt in binnen- en buitenland aan (korte) films, documentaires, commercials en corporate films. Zijn films zijn vertoond op filmfestivals in Europa en de Verenigde Staten en hebben meerdere prijzen gewonnen.

Swung:
Regie: Fokke Baarssen
Producent: Keith Armonaitis, Fokke Baarssen
Script: Keith Armonaitis
Camera: Carlos M. Jimenez
Muziek: Thomas Bernard Hengeveld
Geluidsnabewerking: George-Paul Henneberke
Color grading: Wieger Steenhuis
Speelduur: ca.7 minuten.
Releasedatum: 2019

Missed:
Regie: Fokke Baarssen
Producent: Niels Neeskens, Fokke Baarssen
Script: Keith Armonaitis
Camera: Carlos M. Jimenez
Muziek: Thomas Bernard Hengeveld
Geluidsnabewerking: Maurits Handlogten
Color grading: Bram Baas
Speelduur: ca.9 minuten.
Releasedatum: 2018

Bron: Fokke Baarssen