Groenlinks wil heffing op internationale streaming aanbieders

GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld wil dat internationale streaming aanbieders een heffing betalen. De opbrengsten moeten ten goede komen aan de Nederlandse media-industrie. Zij heeft hierover Kamervragen gesteld.

Volgens de partij is de impact van streamingsdiensten als Apple, Disney en Netflix op de Nederlandse creatieve mediasector is groot, omdat zij volgens hen nauwelijks investeren in Nederlandse content.

“Het is geweldig dat we dankzij deze internationale aanbieders mooie buitenlandse films en series kunnen bekijken. Maar het is belangrijk dat we ook kunnen kijken naar programma’s die aanhaken bij onze eigen leefwereld, ons een spiegel kunnen voorhouden, maatschappelijke onderwerpen aan de kaak stellen of juist kunnen zorgen voor verbinding.”

Westerveld maakt zich ook zorgen om de werkgelegenheid. “Duizenden journalisten en filmmakers vormen onze culturele sector. Zij verdienen onze steun.”

De opbrengsten uit de streamingheffing moeten volgens Groenlinks in een fonds komen, dat investeert in de Nederlandse creatieve sector. In andere Europese landen – Duitsland, Frankrijk, Noorwegen – worden internationale mediaorganisaties al belast met heffingen.

Bron: Broadcast Magazine