Movies that matter: Awards en aftermovie

Movies that Matter kijkt met gepaste trots terug op een prachtige editie van het festival met uitverkochte zalen, indringende films, emotionele ontmoetingen en inspirerende gasten. Van 22 t/m 30 maart presenteerden Movies that Matter zo’n 300 vertoningen van 70 spraakmakende speelfilms en documentaires, met 132 verdiepende programma's, waaronder diverse masterclasses, scholierenprogramma’s, jongerendebatten, muziekoptredens en nagesprekken. Deze trokken in totaal meer dan 25.000 bezoekers.

Het festival ontving ook dit jaar tal van prominente, inspirerende gasten uit binnen- en buitenland, onder wie Efraím Vegas, arts en activist uit Venezuela, en Farid Julicué, die zich inzet om strijders en slachtoffers van de FARC in het Colombiaanse dorp Caldono met elkaar te verzoenen. Een brede variëteit aan filmmakers was aanwezig voor q&a’s. Deze en andere festivalgasten droegen bij aan een grote hoeveelheid nationale media-aandacht, waaronder in de RTV-programma’s Nieuwsuur, NieuwsBV, en in media als De Correspondent en De Telegraaf, alsook online en in tal van regionale bladen en omroepen.

Voor een korte impressie van het festival, zie HIER de aftermovie:

Awards

Deze festivaleditie vielen onderstaande activist, speelfilms en documentaires in de prijzen:

* Activist Human Rights Award: Shakila Ibrahimkhail uit Facing the Dragon

* Activist Documentary Award: Ghost Fleet (regie: Shannon Service & Jeffrey Waldron)

* Camera Justitia Award: Cold Case Hammarskjöld (regie: Mads Brügger)

* Dutch Movies Matter Award: Dirty God (regie: Sacha Polak)

* BNNVARA Audience Award: Ghost Fleet (regie: Shannon Service & Jeffrey Waldron)

* Students’ Choice Award: The Feeling of Being Watched (regie: Assia Boundaoui)

Films op het festival gemist?
In Movies that Matter On Tour worden in zestien Nederlandse steden deze maand de speelfilm Acusada vertoont en in mei toert de documentaire When the War Comes door het hele land. Verder is prijswinnaar Cold Case Hammarskjöld vanaf 4 april in de bioscoop te zien, winnaar Dirty God is vanaf 24 april landelijk in de bioscopen te zien en is Drømmeland nu in de bioscoop te zien. Openingsfilm Goldie zal in september in de bioscoop te zien zijn. Als je liever thuis blijft om films te kijken, kan dat ook via onze partners Trouw, De Groene, Picl, Cinemember en Cinetree. Op 22 april wordt Stad van twee lentes uitgezonden op televisie.