Middelburg heeft nieuw festival voor korte film

Op zaterdag 6 april vindt de eerste editie van het International Short Film Festival Middelburg plaats in Cinema Middelburg. Het aanbod varieert van animatie tot documentaire, van lokaal tot internationaal. Organisatoren Lennart Gosman en Ritchie Vermeire hopen er een jaarlijks, liefst meerdaags, evenement van te maken.

Gosman heeft zelf diverse korte films gemaakt, woont in Zeeland en kwam op het idee voor een festival via Filmacademie-vriend Vermeire die sinds 2016 een festival voor korte films organiseert in het Belgische Kalmthout. “Zou het niet mooi zijn om iets dergelijks in Nederland te doen?, vroegen we ons af. Zeeland kent al wel Tegenstroom, maar dat speelt zich af op een ander eiland. Er is dus ruimte in Middelburg.”

Het nieuwe festival zet expliciet lokale filmmakers in de schijnwerpers. Voor het blok Zeeuwse films waren twintig aanmeldingen, waarvan er zeven de goedkeuring van de selectiecommissie konden wegdragen. In totaal ontving het festival inzendingen uit 58 landen. “We selecteren alleen op kwaliteit”, stelt Gosman. “Voor de blokken Nederlands, documentair en internationaal hebben we respectievelijk zeven, acht en twaalf titels gekozen. De animatiefilms hebben we over de blokken verdeeld.”

De blokken duren tussen de anderhalf en tweeëneenhalf uur. Daar betaal je evenveel voor als voor één reguliere film. Vooral het Zeeuwse blok zal snel uitverkocht zijn, verwacht Gosman. Er passen 91 mensen in de zaal van Cinema Middelburg, dat gevestigd is in de 400 jaar oude Kloveniersdoelen.

In de Zeeuwse selectie komen bekende acteurs voorbij. Zo spelen Hans van der Togt en Heddy Lester de hoofdrollen in Kras Lot van Jesse de Vries en spelen Nelly Frijda en Frits Lambrechts in Won’t Forget You van Maarten Swaan. Onder zijn eigen favorieten rekent Gosman onder andere Retrospect (“een zeer geslaagde film over misbruik op een dansschool”), de “animatiefilm op Hollywoodniveau” Trap en het Amerikaanse psychodrama The Revelator.

Per categorie wordt de beste film beloond met ‘het tegeltje van Middelburg’, dat refereert aan de gevelstenen die na 1940 werden aangebracht op de herbouwde panden in de stad. Omdat het festival talentontwikkeling hoog in het vaandel heeft krijgen de winnaars €5000 aan huurtegoed bij Camalot Camera Verhuur. De publiekswinnaar krijgt €3500 tegoed. Voor de Zeeuwse categorie (€4000 en €3000 respectievelijk) worden de prijzen beschikbaar gesteld door het lokale Camuse.

Bron: Filmkrant